Hirdetés
Hirdetés
— 2022. március 21.

Street art a veszélyzónában: Valeriia, egy ukrán kislány óriás fotója a Time címlapján

A Time magazin március 28-án megjelenő számának címlapja a francia street art művész, JR alkotása. A hatalmas méretűre nagyított portréit városi környezetben elhelyező alkotó egy ukrán menekült kislány, Valeriia fotóját jelenítette meg Lvivben.

A 45 méteres fotográfiát száz önkéntessel és ukrán művészek segítségével helyezték el a lvivi Operaház előtti téren. JR a Twitteren osztotta meg a felvételt, amelyet így kommentált: “Ez a kislány a jövő és a háború közepette arra emlékeztet minket, amiért Ukrajna harcol”. A művész egy rövid videót is megosztott az óriás fotó kifeszítéséről a téren. Az eredeti fotót az ukrán Artem Iurchenko készítette, aki Valeriiával és édesanyjával az országhatárnál találkozott, az óriás printet pedig JR és stábjának néhány tagja Lengyelországból vitte át Lvivbe. A The Art Newspaper úgy tudja, velük tartott a francia filmrendező, Mathieu Kassovitz is.

A Time magazin, amelynek címlapján a fotó megjelenik, így kommentálta a képet és az akciót: “Amióta az orosz invázió megkezdődött, Ukrajna hét és félmillió gyermeke közül több tucatnyit öltek meg, és ezernyien menekültek el, biztonságot keresve. Közöttük van az ötéves Valeriia is Kryvyi Rih-ből, Zelensky elnök szülővárosából, közép-Ukrajnából.”

A kislány és édesanyja – aki azt kérte, a sajtóban ne jelenjen meg a teljes nevük -, március 9-én hagyták el az országot és jelenleg Lengyelországban tartózkodnak.

Borítókép: Pace Gallery / Facebook