Hirdetés
Hirdetés
— 2022. május 27.

Illegális műtárgykereskedelemmel vádolják a Louvre korábbi igazgatóját

Csoportosan elkövetett csalás, pénzmosás, illegális kereskedelem vádjai fogalmazódtak meg olyan tárgyakkal kapcsolatban, amelyeket a Metropolitan Museum of Art, illetve a Louvre Abu Dhabi vásároltak, itt merült föl Jean-Luc Martinez érintettsége.

Hivatalos forrásokra hivatkozva írja a The Art Newspaper és a Hyperallergic is, hogy a Louvre-t 2013 és 2021 között irányító Jean Luc Martinez ellen szerdán vádalt emeltek olyan műtárgyak illegális kereskedelme miatt, amelyeket valószínűleg Egyiptomból csempésztek ki és a Louvre Abu Dhabi vásárolt meg.

Martinez, bár már nem irányítja a világ legnépszerűbb múzeumát, most is igen kényes hivatalos pozícióban van, Franciaország kulturális örökséggel és restitúcióval foglalkozó különleges nagykövete, aki személyesen Emmanuel Macron elnöknek számol be az afrikai országokba irányuló műtárgy-visszaszolgáltatások ügyeiben.

A mostani ügy 2016-os vásárlásokhoz kapcsolódik, amikor az Arab Tavasz időszakában ellopott, majd kicsempészett tárgyak kezdtek terjedni a térségben. Ezekből vásárolhatott a múzeum 8,5 millió dollár értékben, francia lapértesülések szerint Martinez pedig szemet hunyhatott a műtárgyak bizonytalan eredete fölött.

Jean-Luc Martinez még 2020-ban. Fotó: FRANCOIS GUILLOT / AFP

Az ügyben 2018-ban indítottak nyomozást a francia hatóságok, ennek nyomán vették őrizetbe a vásárlásokban közvetítő szerepet játszó Robin Dib német-libanoni galeristát. 2020 júniusában Christophe Kunicki francia szakértő és műkereskedő került a hatóságok látókörébe egy egyiptomi arany szarkofág eladása kapcsán és a New York-i Metropolitan Museum of Art által 3,5 millió dollárért vett tárgyat vissza is juttatták Egyiptomnak. Ekkor került képbe a Louvre is és összesen kilenc egyéb műtárgy, amelyet több mint 50 millió dollár értékben a Met és a Louvre vett meg a kérdéses időszakban, az említett közvetítők segítségével.

Most Martinezt és két muzeológust – a múzeum egyiptomi gyűjteményének vezetőjét és egy egyiptológus szakértőt – kihallgatásra vitték be a hatóságok, de három napos őrizetbe vétel után csak Martinez ellen történt vádemelés. Martinez nem kommentálta a történteket, de tagadja, hogy bármilyen törvénysértést követett volna el a Louvre Abu Dhabi akvizícióival kapcsolatban.