Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 9.

Halad a Centre Pompidou és Szaúd-Arábia múzeumi együttműködése

Újabb részletek derültek ki a Centre Pompidou és Szaúd-Arábia közötti, az Al-Ula sivatagi régióban épülő új szabadtéri múzeumról szóló, mérföldkőnek számító megállapodásról.

„Egy olyan megállapodásról tárgyalunk, amelynek értelmében a Pompidou kölcsönözhet a mi gyűjteményünkből, mi pedig az övékből” – nyilatkozta az ARTnews-nak Iwona Blazwick kurátor. Az új múzeum már olyan képzőművészek kortárs alkotásait is beszerezte állandó gyűjteményébe, mint Yayoi Kusama, Carmen Herrera, Manal AlDowayan, Etel Adnan és Ibrahim El Salahi.

Nabataean sírok Madáin Szálih Szaúd-Arábia északnyugati részén levő régészeti ásatási területén az Al-Ulai oázis közelében.
Fotó: Eric Lafforgue / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Blazwick korábban két évtizeden át a londoni Whitechapel Gallery igazgatója volt, jelenleg pedig az AlUla Királyi Bizottság művészeti szakértői testületének elnöke. azwick, elmondta, hogy szeretné, ha a Centre Pompidou együttműködne olyan szervezetekkel, mint a dubaji Art Jameel és a delhi Kiran Nadar Művészeti Múzeum, és képzési lehetőségeket biztosítana szaúdi kurátoroknak. „Reméljük, hogy a Pompidou vendégül látja és mentorálja a szaúdi kollégákat akár Párizsban, akár a számos szatellit intézményének egyikében” – nyilatkozta Blazwick az Art Newspaper-nek.

A Pompidou kortárs művészeti múzeum először márciusban jelentette be, hogy szerződést kötött az AlUla új múzeumának kialakítására. Májusban Devorah Lauter, az Art in America munkatársa arról számolt be, hogy „a Pompidou szakértelmet, képzést és útmutatást fog nyújtani a műtárgymegőrzés, az oktatási programok és a kiállítástervezés terén”. A brit kurátor azt is elmondta, hogy a múzeum a régió és a világ alulreprezentált részeinek művészetét emeli majd ki, miközben „elkötelezett marad a szén-dioxid-semleges modell mellett”, amelyet a helyi építészet és környezet inspirál.

Az AlUla kortárs művészeti tér tervezőjének a párizsi székhelyű libanoni építésznőt, Lina Ghotmeh-t választották. Ghotmeh volt a tervezője az idei, 22. Serpentine Pavilion-nak Londonban, amiről A mű is beszámolt. Irodája valósította meg a dán Természettudományi Múzeum, a finnországi Sara Hildén Művészeti Múzeum és az Észt Nemzeti Múzeum projektjeit is.

Borítókép: Maraya Koncertterem, Al Ula, Szaúd-Arábia. Fotó: Michael Runkel / Robert Harding RF / robertharding via AFP