Hirdetés
Hirdetés
— 2023. március 22.

A Tretyakov után a Puskin Múzeum igazgatója is távozni kényszerült

A hivatalos közlemény szerint tíz év után önszántából távozik az Állami Puskin Képzőművészeti Múzeum éléről az odesszai születésű Marina Losak. Helyére egy egykori belügyminisztériumi dolgozót tettek, ami kísértetiesen hasonlít a Tretyakov Képtár nemrégiben történt igazgatóváltására.

A moszkvai kulturális minisztérium kedden jelentette be, hogy a múzeum új igazgatója Elizaveta Lihacseva lesz, mivel az ismert művészettörténész, Marina Losak, aki tíz évig vezette a nemzetközi hírű intézményt „saját kérésére” távozik. Április 2-án járt volna le a szerződése az ukrajnai Odesszában született múzeumigazgatónak, akinek távozása így még több aggodalomra ad okot, és még inkább emlékeztet a február elején a Tretyakov Képtár élén történt cserére, amikor is a szakmilag elismert, és ráadásul politikailag is beágyozott Zelfira Tregulova állását egy volt titkosszolgálati tábornok, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori helyettes vezetőjének lányával töltették be.

Marina Losak. Forrás: Wikipedia

Az új Puskin-igazgató, Lihacseva eddig a moszkvai Scsuszev Építészeti Múzeumot vezette. A 44 éves nő művészettörténetet tanult, és elsősorban az építészet területén dolgozott. A függgetlen Agentstvo orosz oknyomozó híroldalra hivatkozó The Moscow Times szerint azonban Lihacseva neve szerepelt a 2000-es évek elején az Iduscsije Vmesztye (Együtt sétálni) nevű Kreml-barát ifjúsági mozgalom bérlistáján. A híroldal azt is megtalálta, hogy az Építészeti Múzeumba való kinevezése után Lihacseva egy interjúban megemlítette, hogy az orosz belügyminisztériumnál dolgozott. Az Építészeti Múzeum munkatársai annak idején ellenezték Lihacseva 2017-es kinevezését, és megkérdőjelezték képesítését.

A Puskin Múzeumban található Oroszország egyik legjelentősebb művészeti gyűjteménye az európai és Európán kívüli kultúrtörténet festményeivel és szobraival. Az eddigi múzeumigazgató, Losak jó kapcsolatokkal rendelkezőnek számított, és a Puskin Múzeum kiállítási tevékenységét is jelentősen modernizálta.

Ennek elenére már korábban is felmerült, hogy leváltják az ország kultúrpolitikáját nem a hivatalos szervek igényei szerint kiszolgáló neves szakembert. Losak lánya, Anna Mongait ráadásul újságíróként dolgozik a TV Rainnél, melynek tevékenységét betiltották Oroszországban. Mind a műsorszolgáltatót mind magát Mongait-t „külföldi ügynöknek” minősítették.