Hirdetés
Hirdetés
— 2023. február 10.

Tíz nappal a Kremlből érkezett kritika után már mennie is kellett a Tretyakov igazgatójának

Üzenet ez a javából a többi nagy kulturális intézmény igazgatójának.

Néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk arról, hogy az orosz kulturális minisztérium egy állítólagos látogatói levélre hivatkozva felszólította a Tretyakov képtár igazgatóját, hogy tisztítsa meg az állandó és az időszaki kiállításokat az olyan műtárgyaktól, melyek nem „az orosz szellemi és erkölcsi értékeket” képviselik.

Zelfira Tregulova. Fotó: Valery Ledenev. Forrás: Wikimedia Commons

Azoknak lett igazuk, akik úgy vélték, hogy a Zelfira Tregulovának kézbesített borítékban ott volt a selyemzsinór is: ma már nem a neves 67 éves művészettörténész a múzeum igazgatója.

Pedig két héttel ezelőttig pozíciója szakmai előélete és politikai beágyazottsága folytán is megingathatatlannak tűnt.

Ami az előbbit illeti: nyolc éve vezette a múzeumot, előtte pedig fontos szerepet játszott az orosz múzeumok nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében. Különösen szorosan működött együtt a Guggenheim Alapítvány különböző múzeumaival, de kurált kiállításokat többek között London, Frankfurt, Monte-Carlo, Amszterdam és Bonn neves múzeumaiban is és fontos külföldi tárlatokat hozott Moszkvába.

Ami pedig politikai hátterét illeti, tagja volt a Putyin által életre hívott Kulturális és Művészeti Tanácsnak, az orosz alkotmány módosítását előkészítő bizottságnak és neve szerepelt a Putyin elnökké választását támogató neves értelmiségiek listáján is. Herwig G. Höller, a főként a kelet- és közép-európai térséggel foglalkozó neves osztrák műkritikus a bécsi Standardban Ukrajna orosz megtámadását követően azt írta, Tregulovának a moszkvai Műcsarnokban (Manezs) rendezett kiállításai fontos szerepet játszottak a háború ideológiai előkészítésében.

A háború kitörése után ugyanakkor hangsúlyozta az általa mindig fontosnak tartott kulturális dialógus fenntartásának szükségességét – talán ezzel szerezte az első komoly fekete pontot a hatalom szemében.

Az Új Tretyakov Képtár épülete. Fotó: Andrey Filippov. Forrás: Wikimedia Commons

Az igazgatónak most – a legutóbbi fejlemények tükrében már nem váratlanul – mennie kellett, de legalább ennyire aggasztó a sebtében kinevezett utódjáról szóló hír is: a Tretyakov igazgatója, természetesen pályáztatás nélkül, a 39 éves Yelena Pronicheva lett, akinek ugyan nincs szakirányú végzettsége és művészeti múzeumot eddig legfeljebb látogatóként láthatott belülről – az utóbbi két évben a moszkvai műszaki múzeum igazgatója volt –, viszont édesapja Putyin egykori kollégái és rendíthetetlen támogatói közé tartozik. Vladimir Pronichev hadseregtábornok a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat első igazgatóhelyettese volt, és összesen 43 évet töltött az államvédelmi szervek szolgálatában. Tregulova bukása és Pronicheva kinevezése várhatóan az eddigieknél is komolyabb öncenzúrára kényszeríti a többi kulturális intézmény vezetőit.

A művészet szabadsága nehéz időket él most Oroszországban.