Hirdetés
Hirdetés
— 2023. március 18.

A Pompidou kortárs múzeumot nyit Szaúd-Arábiában

A párizsi Centre Pompidou szaúdi múzeumáról született megállapodás újabb lépés a francia múzeum globális terjeszkedésében és Szaúd-Arábia nemzetközi elfogadottságának növelésében.

Az új múzeumot az ország észak-nyugati részlben, Medina tartomány egy rohamosan fejlődő, egyébként ősi Al’Ula városában nyitják majd meg, bár egyelőre nem tudni, mikor. A Pompidou-val kötött megállapodást szaúdi részről Mohammed bin Szalmán herceg tárgyalta le, az ország de facto vezetője – írja a The Art Newspaper.

A szaúdi kormányzat kommunikációjában úgy szerepel az egyezség, hogy a Centre Pompidou-t, mint kulcsfontosságú partnert ők választották a fejlesztéshez, hogy 21. századi művészet térségi, illetve nemzetközi központját hozzák létre. Ezen kívül azt is jelzik, hogy az intézmény építészeti szempontból is nagy jelentőségű mérföldkő lesz majd.

Az új múzeum Párizs, Metz, Sanghaj és Malaga után a Pompidou hálózatának új tagja lesz. A múzeum szerint az új beruházás Al’Ula kulturális, művészi és kreatív szempontú fejlesztésében lesz jelentős. A párizsiak a múzeumi stáb képzéséhez tudmányos és technikai szakértelemmel járulnak hozzá elsősorban a gyűjteményi megőrzés területén. A közel-keleti, észak-afrikai és dél-ázsiai gyűjteményi egységek mellett pedig “immerzív intallációk” is lesznek majd az új intézményben.