Hirdetés
Hirdetés
— 2023. február 2.

Egyhetes sztrájk lesz a British Museumban

A londoni British Museum szervezett dolgozói közül a látogatókkal foglalkozók és a biztonságiak fognak sztrájkolni, akadályozva vagy megszakítva a múzeum látogatását. Magasabb fizetésért és jobb munkakörülményekért küzdenek.

A sztrájkra febuár 13. és 19. között került sor – adja hírül a Hyperallergic, az érintett dolgozókat is képviselő Public and Commercial Services Union (PCS) kulturális tagozatának bejelentésére hivatkozva. A PCS sok olyan dolgozót képvisel, aki államilag fenntartott múzeumi intézményekben dolgozik, és számukra 10 százalékos béremelést és jobb munkakörülményeket követel. A béremelést a magas brit inflációra hivatkozva követelik, hozzátéve, hogy a kormányzati szférában nem növekedtek ennek megfelelően a bérek, mint ahogy a kormány által közvetlenül finanszírozott intézményekben sem. A PCS szerint a múzeumi, kiállítási intézmények, könyvtárak dolgozói, a kulturális munkásokról tisztességesebb bánásmódot érdemelnének.

A brit fogyasztói árindex 11,1 %-kal emelkedett a tavalyi év során, az előrejelzések szerint 2023-ban az emelkedés 5 %-os lesz. A PCS tagjai, miután tavaly novemberben csupán jóval az infláció alatti bérelemlési ajánlatot kaptak, a sztrájk mellett döntöttek. Ezt a szakszervezeti tagság szavazás útján dönti el, és az érintettek 86 %-a a sztrájk mellett voksolt.

A British Museum közleménye szerint a múzeumon belüli probléma egy szélesebb, az ország egészét érintő konfliktus része, ezért a megoldás kívül esik az intézmény lehetőségein.

Borítókép: British Museum, fotó: Matt Brown / Flickr