Hirdetés
Hirdetés
— 2024. április 25.

Jóga-, sport- és táncórák lesznek a Louvre-ban a párizsi olimpia miatt

A Louvre jóga- és sportfoglalkozásokat szervez híres galériáiban egy, az egész városra kiterjedő kulturális program részeként – már az olimpia előtt. A városvezetés szándékai szerint az idei olimpia igazi „össznépi” esemény lesz.

A világ legnagyobb múzeumának látogatói tánc- és jógaórákon illletve egyéb edzéseken vehetnek részt, miközben a világhírű festményeket és szobrokat csodálják. Az intézkedés célja az olimpiai lelkesedés fokozása a július 26-i párizsi játékok kezdete előtt – adta hírül a város által kedden megtartott sajtótájékoztatóra hivatkozva a Guardian.

„A Louvre Párizs központjában található – tehát az olimpiai játékok rendezvényeinek középpontjában” – nyilatkozta Laurence des Cars, a múzeum vezetője, aki hozzátette, hogy a 33. nyári olimpiai játékok megnyitóünnepségre a Louvre melletti Szajnán kerül sor.

A „Futás a Louvre-ban” elnevezésű program már tegnap, szerdán elindult; a 10 perces, többek között jógagyakorlatokat is tartalmazó foglalkozásokra a múzeum Cour Marly termében kerül sor, ahol XIV. Lajos király marlyi kastélyából származó francia szobrokat helyeztek el.

A közeli Place de la Concorde-on ideiglenes stadiont építenek az „utcai sportok”, a gördeszkázás és a breakdance számára. Az olimpiai lángot a szomszédos Tuileriák kertjében is meggyújtják – közölte egy biztonsági forrás.

Négy másik művészeti helyszín, köztük az impresszionista remekműveknek otthont adó Musee d’Orsay szintén rendez az olimpiához kapcsolódóan sport- és kulturális eseményeket.

„A játékok történetében először a házigazda város célja, hogy valóban össznépi játékokat hozzon létre, ahol az olimpiai lelkesedést nemcsak a rendezvények helyszínein, hanem a stadionokon kívül, a város szívében, a különböző kerületekben is meg lehet osztani” – közölte a sajtótájokztatón a polgármesteri hivatal.

A regionális közlekedési hatóság egy új mobiltelefonos applikációt is elérhetővé tett a „Transport public Paris 2024” alkalmazást, amely a forgalomra és a felhasználók számára vonatkozó valós idejű információk segítségével kalauzolja el őket az olimpiai célpontokhoz.

A fejlesztők szerint a javasolt útvonalak nem feltétlenül a legrövidebbek vagy a leggyorsabbak, hanem az adott időpontban a legmegfelelőbbek lesznek, és használatukkal az utazók megoszlanak majd a különböző közlekedési lehetőségek között, nem bénítva le a város egyes pontjait. A párizsi metróhálózat túlzsúfoltsága egyébként is különösen nagy aggodalomra ad okot a játékok előtt, a helyi politikusok már most gyaloglásra vagy kerékpárhasználatra buzdítják a párizsiakat – többek közt az tömegközlekedés árai is megduplázódnak a játékok alatt.

A 100 év után újra Párizsban megrendezett nyári olimpiára július 26. és augusztus 11. között kerül sor, ezt követi majd augusztus 28. és szeptember 8. között a paralimpia.

A jóga a művészeti múzeumban nem francia ötlet, több intézméy is szervezett már hasonló népszerűsítő programot. Például Bdapesten a Szépművészeti Múzeumban szerveztek jógaórákat tavaly ősszel és idén márciusban, a húsz éve jógázó Jordán Adél színésznő közreműködésével a Román illetve a Barokk Csarnokokban.

Fotó: Szépművészeti Múzeum