Hirdetés
Hirdetés
— 2024. március 8.

Az Izrael-Hamász háború állt az Art Dubai központjában

Az Emirátusok múlt hét végén zajlott nemzetközi művészeti vására, az immár 17. alkalommal megszervezett Art Dubai, beszélgetesein és kiállításain biztosított platformot a háború sújtotta régiónak.

A vásár deklaráltan biztosított platformot a világ nagy részének hivatalos szakmai rendezvényein „páriává vált” Palesztina számára. Többek közt olyan információkat is reflektorfénybe állítottak, mint, hogy „az eső az izraeli hatóságok tulajdona, ezért a palesztinoknak tilos esővizet gyűjteni háztartási vagy mezőgazdasági szükségletekre” – ezt mindjárt Shumon Basar, az Art Dubai Global Art Forum beszélgetési programjának igazgatója mondta még a vásárt nyitó sajtótájékoztatón. Basar, aki egy 2009-es izraeli katonai parancsot idézett, amelyet az Amnesty International hitelesített és az Egyesült Nemzetek Szervezete újra kiadott, egy panelbeszélgetés sorozatot vezetett, amely Palesztina izraeli megszállásának ökológiai hatásait érintette.

Palesztin népművészti motívum az Art Dubai reklámján

Az Art Dubai idei, 17. kiadásának számos gesztusa helyezte előtérbe a palesztin válságot, különösen a Gázában zajló eseményeket, ahol több mint 30 000 embert öltek meg az elmúlt öt hónapban.

„Palesztina az első nap óta része az Art Dubai DNS-ének” – nyilatkozta a vásár művészeti igazgatója, Pablo del Val. Az Art Dubai tulajdonosai, az Art Dubai Group (ADG) a vásár előzetes jegyértékesítéséből származó bevétel 25 százalékát a Vöröskereszthez kapcsolódó Emirates Red Crescentnek adományozták, „a régió sebezhető közösségeiért folytatott kampány támogatására”. Az ADG-nek nem ez az első ilyen jellegű kiállása, már 2023 októberében a Downtown Design vásáron is bejelentették támogatásukat a krízisbe került térség irányába. 2022-ben pedig az Unicef-en keresztül az Art Dubai jegyek eladásából befolyt összeg ugyanilyen arányú hányadát adományozták az orosz invázió által érintett ukránoknak.

A korábbi kiadásokhoz hasonlóan idén is két palesztin galéria vett részt az Art Dubai-on, melyet idén ismét a Madinat Jumeirah üdülőkomplexum termeiben rendeztek meg. A Zawyeh galéria, amely a ciszjordániai Ramallahban és Dubaiban is megtalálható, három palesztin művész alkotásait hozta el. Khaled Hourani ramallah-i művész élénk színű görögdinnye-nyomatai – a palesztin ellenállás széles körben elismert és terjesztett szimbóluma – 2800 dollárért keltek el – nagy részük már a preview napok alatt.

Khaled Hourani: Watermelon 8. Fotó: haledhourani.com/

A gázai születésű dubai művész, Saher Nassar új nyomatain rajzfilmszerű ábrázolások formájában örökítette meg a térségben zajló megrázó jeleneteket különös tekintettel az „Izrael által a palesztin fiatalok elpusztítására”. A művész családi háza Gázában szintén megsemmisült a közelmúltbeli bombázások során.

Samar Martha, a szintén ramallahi Gallery One tulajdonosa számára Palesztinából a vásárra való eljutás „24 órás utazás volt a pokolból, több ellenőrzőpontos megállással”, melyről az The Artnewspapernek számolt be. A vásárra hozott alkotások nagy részét a kézipoggyászában hozta el, és Dubaiban kereteztette be, mivel „nem tudott semmit kiszállítani Palesztinából”. Galériájában Manal Mahamid üvegplasztikája, videói és nyomatai voltak láthatók, köztük egy 2024-ben készült szitanyomat, amely 48 sivatagi kaktuszt ábrázol, amelyeket az 1948-ban elpusztított falvak nevei vesznek körül. Akkor körülbelül 750 000 palesztin menekült el vagy űzték ki őket otthonából az izraeli erők; az esemény Nakba (arabul „katasztrófa”) néven ismert.

A vásár helyszíne. Fotó: Art Dubai

Martha a vásár alatt libanoni, brit és emirátusi gyűjtőknek adott el, s ez létfontosságú volt a galéria fennmaradásához, mivel „a háború miatt a műalkotások vásárlása Ramallahban teljesen leállt”. A kereskedő azt is hozzátette, kíváncsi, hogy

képes-e a „globális észak” is valamilyen álláspontot felmutatni a helyzettel kapcsolatban, például az Art Basel vagy a Frieze által szervezett művészeti vásárokon.

A vásár kiállítói többek közt a következő palesztinai vagy palesztin származású alkotók munkáit vitték el Dubaiba: Tarek Al-Ghoussein 2017-ben elhunyt fotós, Ayman Daydban képzőművész, Mirna Bamieh kerámia művész, Dana Awartani képzőművész. De melletük számos számos nem palesztin, de Palesztinával szolidaritást vállaló művész munkája is látható volt a falakon, és a rendezvényeken.