Hirdetés
Hirdetés
— 2024. augusztus 7.

A Musée Rodin együttműködésével nyílik magánmúzeum Sanghajban

Az új helyszínt Wu Jing gyűjtő üzemelteti és finanszírozza, kollekciójának Párizsból rendelt darabjai lesznek láthatóak a sanghaji Center d’Art Rodin-ban.

A párizsi Musée Rodin együttműködésével nyílik egy új múzeum a jövő hónapban Sanghajban Center d’Art Rodin néven. A South China Morning Post-ot idéző The Art Newspaper cikke szerint az új intézményt a Wu Jing, egy francia-kínai magángyűjtő vezette igazgatóság fogja magánfinanszírozásból fenntartani. Wu Jing 2017-ben már nyitott egy hasonló itézményt, Európai Művészeti Múzeum (Hangzhou European Art Museum) néven a kelet-kínai Hangcsouban.

A 2010-es sanghaji Expóra készült francia pavilon. Fotó: Flickr/Stevenliuyi

A sanghaji Rodin center a 2010-es Expóra épített francia pavilonban kap helyet a Pudong negyedben. Az épület korábban a Minsheng bank tulajdonában lévő M21 művészeti múzeumnak adott otthont.

„Az új helyszín nem valamiféle ‘leányvállalat’, és az azt működtető magánközpont nem függ a párizsi múzeumtól” – nyilatkozta Amélie Simier, a Musée Rodin igazgatója a Le Monde-nak. Simier a múzeum nevében 2023 áprilisában írt alá együttműködési megállapodást Wu Jinggel.

Rodin Csók című márványszobrának (1882 körül) részlete
© Agence photographique du musée Rodin – Jérome Manoukian

A Le Monde arról is beszámolt, hogy a megnyitón 40 Rodin-alkotást lehet majd megteknteni, köztük sok bronzművet, amelyeket Wu Jing rendelt a Rodin Múzeumtól körülbelül 20 millió euró értékben. Wu Jing megerősítette, hogy Rodin kollekciót épít.

A múzeum honlapja szerint „a Musée Rodin rendelkezik a szellemi tulajdonjogokkal. Küldetése ezért magában foglalja Rodin munkásságának védelmét és terjesztését. A művész kívánságának megfelelően a múzeum felügyeli az eredeti bronzöntvények készítését a művész hagyatékában lévő eredeti modellekből és öntőformákból, és ezeket a bronzokat világszerte terjeszti.

A debütáló sanghaji bemutatón Rodinhoz köthető művészek munkái is láthatók lesznek, például tanára, Albert-Ernest Carrier-Belleuse, valamint kortársai, köztük Aristide Maillol és Antoine Bourdelle 30 szobra is szerepel majd.

2019-ben a Musée Rodin bejelentette, hogy a déli Sencsen városában kíván szatelit-intézményt nyitni, de a projektet elvetették.