Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 22.

Dél-Franciaországban nyílik meg Európa első, női művészeknek szentelt múzeuma

2024 júniusában új profillal: kizárólag női alkotókra fókuszálva nyit újra a Musée d’Art Classique de Mougins – jelentette be a magánintézmény tulajdonosa, Christian Levett.

A FAMM – azaz Femmes Artistes du Musée de Mougins – néven jövő tavasszal nyíló kiállítóhely olyan művészek munkáinak ad otthont, mint Joan Mitchell, Howardena Pindell vagy Cecily Brown. Az épületet eddig Musée d’Art Classique de Mougins-ként üzemeltető Christian Levett az Instagramon tette közzé a hírt, melyet később a The Artnewspaper szemlézett. A közlemény szerint a múzeum eddigi, klasszikusokat és főként római, görög és egyiptomi antikvitásokat bemutató arculatával még augusztus végéig lesz látogatható, majd közel egy éves szünet után, jövő nyárra már az új koncepció szerint fog kinyitni.

Levett gyűjteményéből ezután kizárólag a női alkotók – például Joan Mitchell, Lee Krasner, Elaine de Kooning, Howardena Pindell, Cecily Brown és Nancy Graves – munkái lesznek kiállítva.

A múzeum épülete jelenleg; az MACM felirat helyén hamarosan FAMM lesz látható. Fotó: Wikipedia

A The Artnewspaper visszakereste Levett, a Financial Timesnak 2018-ban adott interjúját, melyben gyűjteményéről beszélve elmondta, hogy 25 év alatt több mint 3000 vásárlása volt; kezdetben klasszikus és ókori régiségeket gyűjtött, felépítve az egyik legnagyobb magánkézben lévő kollekciót, majd áttért a kortársra, ekkor kerültek hozzá olyan művészek alkotásai, mint pl. Damien Hirst vagy Marc Quinn. Múzeumának honlapja szerint 2011-es megnyitása óta csaknem 250 000 ember kereste fel a Cannes közelében, Mougins-ban lévő intézményt.

Gyűjtési stratégiája a járvány alatt új irányt vett. „A lezárás alatt elkezdtem építeni egy női, absztrakt expresszionista gyűjteményt. Még a kevésbé ismert művészek is érdekelni kezdtek. Sok alkotás, amelyeket a múzeumokban is kiállítottak, elérhető volt a piacon, aukciós házakon, és más gyűjteményeken keresztül – nyilatkozta Levett egy másik, a Lampoon magazinnak adott interjúban.

Levett innentől főleg 20. századi női alkotók munkáit gyűjtötte, és hamarosan már kölcsönzőként lépett fel, például a londoni Whitechapel Galéria Action, Gesture, Paint: Women Artists and Global Abstraction 1940-1970 című kiállításán, mely jelenleg az arles-i Vincent van Gogh Alapítvány épületében látható október 22-ig.

Levett az oxfordi Ashmolean Museumban 2024. január közepéig futó, Flora Yukhnovich és Daniel Crews-Chubb brit művészek munkáiból rendezett kiállításhoz is hozzájárult ily módon. A fedezeti tőkelapalot kezelő vállalkozóból gyűjtővé, majd múzeumtulajdonossá vált Levett firenzei házában két emeleten főként brit és amerikai, kizárólag női alkotóktól származó munkák sorakoznak – számolt be a Lampoon értesüléseire hivatkozva a művészeti lap.