Hirdetés
Hirdetés
— 2023. március 30.

Lelőtték a gyűjtőt, aki segített a kínai kortárs művészet nemzetközi megismertetésében

Sajtóhírek szerint belgiumi otthonának közelében lelőtték a nemzetközileg ismert, hetven éves műgyűjtőt, Myriam Ullens-t, aki férjével, Guy Ullens-szel együtt nagyon sokat tett a kínai kortárs művészet nemzetközi megismertetéséért. Ők alapították a pekingi UCCA-t, amely az első kortárs profilú múzeum Kínában.

Az ARTnews híre szerint a feltételezett elkövető Myriam Ullens mostohafia volt. A lap megemlíti, hogy Myriam és Guy Ullens de Schooten az ARTnews kétszázas gyűjtői toplistáinak rendszeres szereplője volt 2008 és 2015 között, kétezer darabot számláló gyűjteményük nagy része kínai kortárs művészek alkotásaiból áll.

Yan Pei-Ming porrtréja Myriam és Guy Ullensről, 2008. Forrás: Guy & Myriam Ullens Foundation

A The Art Newspaper arról számol be, hogy a pár reggel tíz körül, Lasne-beli lakhelyük közelében tartózkodott, itt támadt rájuk a merénylő. Guy Ullens túlélte a lövéseket, a felesége a helyszínen életét vesztette. A belga rendőrség időközben elfogta Nicolas Ullens-t, aki vélhetően a halálos lövést leadta. Több lap szerint a támadás hátterében örökösödési vita állhatott. A The Art Newspaper megjegyzi, Nicolas korábban a belga állambiztonság szolgálatában állt.

A pár 1999-ben házasodott össze, 2008-ban magánmúzeumot alapítottak Pekingben, ez volt az Ullens Center for Contemporary Art, az első kortárs profilú múzeum Kínában. Az intézményt 2017-ben eladták egy befektetői csoportnak, később UCCA Center for Contemporary Art néven működött tovább és most már két másik helyszíne is van az eredeti, pekingi mellett.

Az UCCA Pekingben. Forrás: UCCA Twitter

Myriam Ullens divatipari vállalkozást vitt, a Maison-Ullens luxusmárka fűződött nevéhez. 2004-ben gyógyult fel rákbetegségéből, ettől kezdve saját alapítványán keresztül kezelés alatt álló és gyógyult rákbetegeket, illetve kórházakat támogatott.