Hirdetés
Hirdetés
— 2024. június 20.

Hullámtörődés – A mű heti ajánlója

A napokban igazán átérezhető, hogy ember és víz kapcsolata örök és elválaszthatatlan – innen indul a Capa Központ és az aqb project space kiállítása is. Ám a hétvégén nemcsak a vizek partjain érdemes töltődni: a Múzeumok Éjszakájára több mint 400 helyszín készül tartalmas programokkal.

Liget Galéria /// Koleszár Adél & Esteban De La Torre: Only have faith

A spanyol Solamente ten fe! (‘Csak legyen hited!’) jelmondattal működik az a mintegy 200 önkéntes nőből álló mexikói, Veracruz állambeli kollektíva, amely Latin-Amerika legnagyobb közelmúltban keletkezett tömegsírjának feltárását végzi. A csoport tagjai eltűnt hozzátartozóik után kutatnak, akik a drogháború és a Veracruz államban tapasztalható rendszerszintű erőszak áldozataivá váltak.

Koleszár Adél fotográfus több mint egy éven át, dolgozott a kollektívával, fényképezte őket és környezetüket, valamint interjúkat és hangfelvételeket készített – az ezekből készült immerzív, interaktív installáció a Veracruz területét gyermekkora óta jól ismerő Esteban de la Torre multidiszciplináris média- és hangművész közreműködésével valósul meg.

Fotó: Liget Galéria

2024. július 11-ig



aqb Project Space
/// YOURWATEROURWATER

A június 21-én, pénteken este nyíló csoportos kiállítás, mely a freiburgi DELPHI_space-szel és a belgrádi U10 art space-szel közösen szervezett vándorkiállítás budapesti állomása – a víz és a tűz jegyében kigondolt vernisszázzsal indul. A performansz, Szent Iván-éji tűzgyújtás

Kiállítók: Lucian Bran, Deep Time Agency, Michael Heindl, Nina Ivanović, Rachel Jutka, Kevin Lüdicke, Tonka Maleković & Sophia Freidhoff, Om Bori, Uroš Pajović, Tasnádi Joseph, Tóth Márton Emil, ThérèseVerrat & Vincent Toussaint

József Tasnádi: La Primavera

2024. augusztus 9-ig


Capa Központ /// Hullámtörés

A víz lehet az idilli táj egyik eleme, jelentheti a harmóniát ember és természet között, mítoszok, hiedelmek és rítusok kötődhetnek hozzá. A dokumentarista fotográfia egyik fontos témája az ember és a víz törékeny kapcsolata, az a kötelék, mely örök és elválaszthatatlan, akkor is, ha valaki távol él a természettől, mert a víztől való függés mindenhol jelen van.

A Hullámtörés című kiállítás olyan fotográfiai anyagokat mutat be hat magyar fotográfustól, amelyeknek központi eleme a víz, vagy éppen annak a hiánya. A sorozatok közös jellemzője a társadalmi felelősségvállalás fontosságára való figyelemfelhívás, legyen szó akár egy lokális probléma bemutatásáról, akár globális kérdésfelvetésekről.

Kiállítók: Balázs Zsolt, Bácsi Róbert László, Kállai Márton, Molnár Zoltán, Végh László, Zoltai András.

Zoltai András: Eláraszthatsz, én itt leszek című sorozatából 

2024. augusztus 25-ig


K11 Labor /// New. Art. Stúdió. A legendás underground ruhaműhely története

A New Art Stúdió Koppány Gizella, Kováts Nóra és Király Tamás közös divat-projektje 1980–1988 között működött a Petőfi Sándor utca 11. udvarában. A visszaemlékezések szerint „nagyon kicsi és zsúfolt” helyiség nem pusztán üzlet volt, hanem a budapesti underground egyik központja. Az alapítók kísérletező, avantgárd jellegű öltözékeit, kiegészítőit az alternatív művészeti és zenei szcéna szereplői viselték. A tervezőknek egyfajta „laboratórium” volt, ahol nem csak anyagokkal, formákkal kísérleteztek, hanem „élő kirakatot”, divatsétákat, divatperformanszokat is szerveztek.

A New Art Stúdióra mindenki emlékszik, csakhogy mindenki másképp. Egyesek szerint New Wave Butik vagy New Age Stúdió volt a neve. „Mindenkinek volt onnan ruhája”, de senki sem tudja mi lett vele. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designelmélet mesterszaka által szervezett tárlat a fennmaradt interjúk, újságcikkek, archív fotók és a kollektív emlékezet segítségével rekonstruálja a New Art Stúdió történetét és szerepét a ‘80-as évek budapesti undergroundjában.

Kiállítás enteriőr

2024. július 6-ig


Zsdrál Galéria – Balatonfüred /// Getto József és Menyhárt Marcell: Playroom

A tárlat egy izgalmas objekt kiállítás, amelyen nagyrészben új, kimondottan erre az alkalomra készült 16 alkotással találkozhatnak az érdeklődők. A Playroom, azaz játékszoba fókuszáltan a gyermekkori szimbólumokra épít, hiszen a két alkotó számára a családi helyzetek adta inspirációk, nagyban meghatározzák a jelen lelki állapotait. A tárlat kurátorai maguk a képzőművészek, így méginkább a személyes hangvétel érződik a galéria minden négyzetcentiméterén. A kiállítás a pécsi Nick Galériával közösen valósul meg.

Fotó: © Menyhárt Marcell

2024. július 14-ig


+1 Múzeumok éjszakája

Szent Iván éjszakáján országszerte több mint 400 intézmény, közel 2000 programmal – koncertekkel, tárlatvezetésekkel és egyéb eseményekkel – várja a látogatókat, ezek közül emeltünk ki néhányat:

Epreskert, fotó: Szondy Dalma

2024. június 22.

Borítókép: Bácsi Róbert László – Értéktelen kincs című sorozatából