Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 17.

Három német múzeum közösen szerzeményezett egy ritka Caspar David Friedrich vázlatfüzetet

A berlini, drezdai és weimari múzeumok közösen szerezték be a romantika emblematikus alkotójának karlsruhei vázlatfüzetét, melyet mindhárom városban be is fognak mutatni a művész születésének 250. évfordulója alkalmából.

A Villa Grisebach berlini aukciósháztól került a három német múzeumhoz Caspar David Friedrich 1804-ből származó vázlatfüzetét, amelyről úgy gondolják, hogy az utolsó magántulajdonban lévő darab volt.

A Karlsruher Skizzenbuch néven ismert füzet Caspar David Friedrich drezdai rajzait tartalmazza, és egyike annak a hat vázlatfüzetnek, amelyet a művészettörténet számon tart mint a festőóriás vizuális jegyzeteit. Ezek közül négy az oslói Norvég Nemzeti Múzeum gyűjteményében található, és ezidáig csak egy volt a művész szülőhazájában, melyet a Drezdai Nyomtatványok, Rajzok és Fényképek Múzeuma tulajdonol.

Fotó: Grisebach

„Nagyon szerencsés, hogy a három kulturális intézmény közös felvásárlása sikeres lett partnereink nagylelkű támogatásával” – idézte Marion Ackermann-t, a Drezdai Állami Művészeti Gyűjtemények igazgatóját a The Art Newspaper. „Ez minta lehet a jövőbeli múzeumbeszerzési gyakorlat számára: a megosztás az új birtoklás!”

A vázlatfüzetet tavaly novemberben a Villa Grisebach árverésen ajánlották fel, de a nyertes licitáló később visszalépett. Martin Hoernes, az alapítvány főtitkára szerint az Ernst von Siemens Művészeti Alapítvány, amely gyakran szerez be német múzeumok számára műalkotásokat, ezután tárgyalt a Villa Grisebach-hal, hogy saját felelősségére megvásárolja a tárgyat.

A beszerzéshez a Német Szövetségi Államok Kulturális Alapítványa is hozzájárult. A három múzeumi hatóság közös sajtóközleményéből nem derült ki a kialkudott ár, de az árverésen 1 millió és 1,5 millió euró közötti becsértéken mozgott a füzet.

A szerzeményezésnek köszönhetően a jubileumi évben kiállításokon is bemutatható a tárgy tette hozzá Hoernes. A vázlatfüzetet először a Berlini Nyomda- és Rajzmúzeumban mutatják be, mielőtt Drezdába utazna, itt Caspar David Friedrich. Ahol minden elkezdődött címmel nyílik kiállítás augusztus 24-én, mely a művésznek a városban eltöltött 40 évére fókuszál. Innen Weimarba viszik tovább a becses darabot, a Caspar David Friedrich, Goethe és a romantika Weimarban című kiállításra.

A drezdai bemutató lesz idén a harmadik nagy kiállítás, melyet a festő 250. születésnapja alkalmából rendeznek. A hamburgi Kunsthalléban április 1-ig tartott esemény rekordszámú, 335 000 látogatót vonzott, a belépőjegyek már egy hónappal a zárás előtt elkeltek.

Berlinben a Caspar David Friedrich: Végtelen tájak című film eddig több mint 200 000 látogatót vonzott az Alte Nationalgalerie-be. A múzeum közölte, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel az utolsó héten, július 30-tól augusztus 4-ig a napi nyitva tartást 21 óráig meghosszabbítják.