Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 15.

Újabb szobrot fejeztek le: ezúttal egy, a nők jogai mellett kiálló alkotást, a Houstoni Egyetem kampuszán

Ezúttal egy, a Houstoni Egyetem kampuszán felállított, 2023-as alkotás esett áldozatául a vandáloknak. Shahzia Sikander pakisztáni-amerikai művész Tanú (Witness) című munkája a nők jogai előtt tisztelgett, és már korábban abortuszellenes tiltakozások kereszttüzébe került.

Shahzia Sikander Witness című szobra előtt a Madison Square Parkban,
2023. február 7-én. Fotó: Angela Weiss / AFP

Az eset, melyet az egyetemi rendőrség jelenleg is vizsgál, a múlt hét elején történt. A szobor helyreállításhoz restaurátorokat is felkértek.„Kapcsolatba léptünk a művésszel, hogy a lehető leghamarabb újra látható legyen a műalkotást” – mondta az intézmény szóvivője az Artnetnek.

A Witness című szobor egyike annak a három műnek, amelyet Sikander a Madison Square Park Conservancy and Public Art of the University of Houston System 2023-as megrendelésére készített, és amely a nők autonómiájának helyzetével foglalkozik az Egyesült Államokban. Először tavaly állították fel a New York-i Madison Square Parkban és a manhattani fellebbviteli bíróság tetején. A Witness-t kísérő Now című szobor továbbra is New Yorkban marad.

Az aranyszínű szobor itt egy lótuszvirágból emelkedik ki,
Ruth Bader Ginsburg bíró csipkegallérját viseli New York állam fellebbviteli bírósági épületének tetején
2023. január 31-én. Fotó: Vanessa Carvalho / Brazil Photo Press / AFP

Az 5,4 méter magas, aranyszínű női alak karjai és lábai gyökérszerű struktúrákban végződnek, a nők rugalmasságát és földközeliségét szimbolizálva. Haja kosszarvak formájába van befonva, ami az erő hagyományos szimbóluma a különböző kultúrákban, bár az abortuszellenes csoportok sátánistának bélyegezték.

Februárban a Texas Right to Life nevű abortuszellenes szervezet petíciót indított a szobor felállítása ellen, amelyben arra szólította fel az egyetemet, hogy „tartsa távol a sátáni abortuszbálványt Texastól” a kiállítás lemondásával. A csoporthoz csatlakozott a Texas Values, egy másik érdekvédelmi szervezet, amely felszólította a Houstoni Egyetem rektori tanácsát, hogy „lépjen közbe és azonnal távolítsa el”.

A szoborral kapcsolatos kritikákra válaszul az egyetem lemondta Sikander előadását és a szobor felállítását kísérő márciusi ünnepségét.

A New York Times által idézett, a művésznek küldött e-mailben az egyetem művészeti programjának vezetője azt írta, hogy az iskolát „felkavarta” a vandalizmus, a „hihetetlen és sajnálatos tett”.

Sikander az újságnak nyilatkozva azt mondta, hogy így akarja hagyni a művet megrongálva. „Nem akarom helyreállítani vagy eltakarni” – mondta. „Így akarom kiállítani, sérülten akarom hagyni. Emellett új szobrokat fogok készíten”.