Hirdetés
Hirdetés
— 2022. december 10.

Tiltakozások Mohsen Shekari, 23 éves iráni művész kivégzése miatt

Az ENSZ híradása művészként hivatkozik az iráni hatóságok által december 8-án kivégzett, 23 éves Mohsen Shekarira. A férfit a most zajló, kormányellenes tüntetéseken való részvételéért végezték ki.

Hetvenöt napos fogva tartás után, december 8-án, csütörtökön, az Iszlám Forradalmi Bíróság döntése nyomán akasztották fel a 23 éves, teheráni férfit. Az ENSZ híradása szerint “Isten elleni háborút” viselt, ez volt a fő vádpont ellene. Valójában a hónapok óta tartó, kormányellenes tüntetéseken vett részt, amelyek a 22 éves Masha Amini meggyilkolása miatt robbantak ki Irán több városában. Az iráni-kurd Masha Aminit azért ölték meg – vélhetően az utcákon járőröző erkölcsrendészet tagjai -, mert vétett a szigorú fejkendő-viselési szabályok ellen.

Mohsen Shekari. Forrás: Twitter

A mostani volt az első kivégzés a tüntetések kezdete óta. Shekari perét súlyosan tisztességtelen, színlelt eljárásnak nevezte az Amnesty International, a kivégzést elítélték a nemzetközi emberi jogi szervezetek, valamint rengeteg alkotó, művész is, a közösségi média-felületeken.

Úgy tudni, nem ő az egyetlen művész, akit halálra ítéltek, az ENSZ beszámol Saman Yasin rapper letartóztatásáról és halálra ítélésről, valamit arról, hogy egy másik kormánykritikus rapper, Toomaj Salehi szintén bíróság előtt áll. A jelentés szerint a tüntetések szeptemberi kirobbanása óta negyven művészt, írót, filmkészítőt, zenészt tartóztattak már le Iránban.

View this post on Instagram

A post shared by Masih Fah (@masihafah)

View this post on Instagram

A post shared by @womanlifefreedom.art

View this post on Instagram

A post shared by Sam Ghanbarzadeh (@sam_artist8)