Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 10.

Lefejeztek egy Szűz Mária szobrot Ausztriában

Szülés közben ábrázolta egy művész Szűz Máriát, a művet egy linzi székesegyházban állította ki – ennek az alkotásnak tűnt el a feje július elején. A szobor egy, a nőknek a hitben és a hagyományban betöltött szerepét taglaló kiállítás része volt.

Az ausztriai linzi Szent Mária-székesegyházban lefejezték azt a szobrot, amely a Jézust éppen világra hozó Szűz Máriát ábrázolja. Az eset napokkal azután történt, hogy a nők hitben és hagyományban betöltött szerepét feltáró kiállítás keretében bemutatták. Az Esther Strauß osztrák művész által készített Crowning című munka heves indulatokat váltott ki néhány konzervatív keresztényből, akik „istenkáromlónak” és „botrányosnak” kiáltották ki a művet; majd egy eddig ismeretlen elkövető lefűrészelte Mária fejét július 1-jén – adta hírül osztrák forrásokra hivatkozva a Hyperallergic.

Fotó: Mariendom Linz

A Linzi Egyházmegye képviselője megerősítette a lapnak, hogy a fejet el is vitték a helyiségből. A vandál továbbra is ismeretlen.

Strauß munkája, mely hastól lefelé akt, a linzi dómban rendezett DonnaStage csoportos kiállításon szerepelt, amelyen 30 női alkotó műve látható, akik a nemi szerepeket és az egyenlőséget vizsgálják a székesegyház felszentelésének századik évfordulója alkalmából. A művész kijelentette, hogy a szobrot azért készítette, hogy feminista perspektívából töltse be azt a vizuális és tematikai űrt, amely a szeplőtelen fogantatás és a betlehemi jászol ismert ábrázolásai közt tátong. „A legtöbb Szűz Mária-képet férfiak készítették, ezért gyakran patriarchális érdekeket szolgáltak” – jegyezte meg.

Fotó: Mariendom Linz

Június 27-i debütálásakor a szobrot kritikával és az eltávolítása iránti petícióval fogadták, azzal érvelve, hogy figyelmen kívül hagyja, hogy „Krisztus születése a keresztény hit egyik központi titka”, és hogy a művészek az elmúlt 2000 évben szándékosan kerülték Mária ábrázolását szülés közben.

A katedrális eltávolította a szobor többi részét, és bejelentette a bűncselekményt a rendőrségnek, Johann Hintermaier, az oktatásért, a művészetért és a kultúráért felelős püspöki helynök pedig nyilvánosan kifejezte megdöbbenését az esettel kapcsolatban, mondván, hogy „a lehető legerőteljesebben elítéli ezt az erőszakos cselekményt és pusztítást, a nyílt párbeszéd megtagadását és a művészi szabadság elleni támadást.”

Strauß nem reagált eddig a Hyperallergic megkeresésére, de a katedrális által közzétett közleményben foglalkozott a vandalizmussal, mondván, hogy aki eltávolította a fejét, „nagyon brutálisan tettet hajtott végre”.

„Számomra ez az erőszak annak a kifejeződése, hogy még mindig vannak emberek, akik megkérdőjelezik a nők saját testükhöz való jogát” – tette hozzá Strauß. „Ez ellen nagyon határozottan fel kell lépnünk.”