Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 8.

Meghalt Dorothy Lichtenstein, Roy Lichtenstein özvegye és a hagyatékot kezelő alapítvány elnöke

Dorothy Lichtenstein, Roy Lichtenstein, a pop art meghatározó személyiségének özvegye és a néhai férj hagyatékát kezelő alapítvány létrehozója és vezetője július 4-én hunyt el – 84 éves volt.

A halálhírt családja tette közzé, melyben kiemelték, hogy Dorothy „kedves volt és mélyen empatikus, mindig a legkézenfekbőbb helyes dolgot tette, türelemmel, szeretettel, toleranciával bánt másokkal. Maximálisan nagylelkű és jól tájékozott volt az általa támogatott művészeti ügyekben, jóindulatát kiterjesztette családjára, barátaira, kollégáira és alkalmazottaira, megosztva vagyonát mindenkivel” – idézte az Artnews.

Dorothy Lichtenstein 2013-ban

Megemlékeztek arról, hogy az alapítvány elnökeként és fővédnökeként néhai férje öröksége iránt mennyire elkötelezett volt. 2018 körül az alapítvány nagyra értékelt gyűjteményét szétosztották az Egyesült Államok kulturális intézményei között.

A New York-i Whitney Múzeumba 400 műalkotás érkezett Roy különböző médiumokban született alkotásaiból – ez tette ki a gyűjteménynek körülbelül a felét. A Smithsonian’s Archives of American Art eközben mintegy millió dokumentummal és történelmi anyaggal bővült.

Dorothy Herzka, Brooklynban született 1939-ben, a Pennsylvania’s Beaver College-ban (azóta átnevezték Arcadia Egyetemre) művészettörténetet és politológiát tanult. 1963-ban, a diploma megszerzése után Manhattanbe költözött, hogy a Bianchini Galériában dolgozzon, az Upper East Side-on. A következő évben a galéria által rendezett The American Supermarket című tárlaton – melyen a popart számos, akkor még ismeretlen, kiemelkedő személyisége állított ki – ismerkedett meg Roy Lichtensteinnel.

„Akkor még senki sem tudhatta, mi fog kisülni ebből. Amikor találkoztam Roy-jal, eltört a lábam, és be volt gipszelve. Néhány ember, például George Segal és Claes Oldenburg aláírta” – mesélt kapcsolatuk kezdetéről korábban a Gagosian Quarterly-nek, hozzátéve, hogy akkoriban nem nagyon gondolták, hogy az ott kiállító művészekből sztárok lesznek. 1968-ban házasodtak össze, s a művész haláláig, 1997-ig éltek együtt.

A ’70-es évekre a legtöbb barátjuk – köztük Andy Warhol, Jasper Johns és Robert Rauschenberg – elhagyta New York Cityt, és Lichtensteinék is Southamptonba, Long Island-re mentek, ahol életük hátralévő részében éltek.

2018-ban Dorothy bejelentette, hogy a Lichtenstein Alapítvány – melyről többek közt a Vogue magazin újságírójának is mesélt – gyűjteményének nagy része múzeumokba kerül. Azt is elmondta, hogy soha nem az örökkévalóság volt a lényeg, ő és Roy – aki szavai szerint soha nem szeretett rendetlenséget hagyni maga mögött – gyakorlatilag a kezdetek óta elképzelték az alapítvány végét is.