Hirdetés
Hirdetés
— 2022. október 12.

Elhunyt Oth Viktória művészettörténész, kurátor

Harmincegy éves korában elhunyt Oth Viktória művészettörténész, muzeológus, kurátor. A hírt a Kiscelli Múzeum és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület közölte.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Oth Viktória, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár szoborgyűjteményének muzeológusa – közölte a hírt Facebook oldalán a múzeum kedden késő este. Ugyanekkor az FKSE (Fiatal Képzőművészet Stúdiója Egyesület) is megerősítette a hírt szintén a közösségi médiában.

A Kiscelli Múzeum így ír a vele való együttműködésről: “Aktívan részt vett a Képtár szakmai munkájában, kurátori kreativitásának eredménye ma is látható a balatonfüredi Vaszary Galériában. Humora és szociális érzékenysége egyaránt formálta közös gondolkodásunk irányát, ötleteivel és tárgyismeretével nagymértékben alakította a koncepciót.

Idén júniusban nyílt meg a Műtárgyak a szabadban című kiállítása a múzeum kertjében (…) Neki köszönhető, hogy két teljesen új, helyspecifikus kortárs mű is az udvarba kerülhetett. Ezeket a Kiscellben járó látogató megtekintheti, de ő már nincs velünk.” A múzeum közleménye hangsúlyozza kollégájuk lelkesedését, szakmája iránti szeretetét, elszántságát, kitartását.

Oth Viktória. Forrás: FKSE / Facebook

Oth Viktória az FKSE történetével is foglalkozott, és dolgozott az egyesület vezetésében is. Az FKSE így méltatta: “Viki művészettörténeti tanulmányai alatt kezdett el az FKSE történetével foglalkozni, majd tagságának kezdetétől fogva a Stúdió archívumát gondozta és kutatta.

Több éven át volt a vezetőség tagja, ahol kezdetben alelnökként, majd társelnökként segítette az egyesületi működést. Részt vett a gyűjtemény költöztetésében és dokumentációjában, számos esemény kitalálásában és szervezésében. Érzékeny ember, kiváló és alapos művészettörténész volt, folyton megújuló lelkesedéssel és érdeklődéssel, aki figyelemmel és humorral fordult munkatársai és közössége felé.”

Oth Viktória 31 éves volt.

Borítókép: Forrás: Oth Viktória / Facebook