Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 30.

Egy euróval drágulnak a múzeumi belépők Olaszországban: árvíz segélyalap lenne belőle

Az idegenforgalmi szezonban egy euróval emelkedik a múzeumi belépők ára az olaszországi intézményekben. Ebből a pénzből az Emilia-Romagna tartományt sújtó árvíz okozta károk nyomán megrongálódott kulturális örökségi helyszíneket támogatnák.

Az olasz kulturális miniszter, Gennaro Sangiuliano bejelentése szerint az áremelés csak az állami fenntartású múzeumokat érintené, egyelőre június 15. és szeptember 15. között – írja hírében az Artnews. Az intézkedés egy kétmilliárd eurós segélycsomag része, amelyet az árvíz sújtotta településeknek szánnak.

Az intézkedés kritikusai szerint a jegyár-emelés távol tartja majd a múzeumoktól a kevésbé fizetőképes hazai látogatókat, elsősorban a fiatalokat, diákokat és a munkanélkülieket. A The Art Newspaper az ISTAT kutatását idézi, amely szerint az olasz férfiak mindössze 21,8 %-a járt múzeumban 2022-ben, a nők között ez az arány 23,3 % volt. A mostani bejelentés bírálói szerint más módon kellene forrásokat teremteni az árvízkárok enyhítésére, például a lottó bevételeken keresztül.

Kerámia tárgyakat mentenek a Museo Zauli-ban, az árvíz sújtotta Faenzában, 2023. májusában.
Fotó: Assessore Cultura Emilia- Romagna

A jelentések szerint az árvíz során 75 történelmi épületet, 6 ásítási helyszínt, 12 archívumot, illetve könyvtárat értek károk az érintett területeken. Az olasz kulturális minisztérium 25, millió eurót már elérhetővé tett kárenyhítési célokra, és további 6 milliót ígér.

A május első felében pusztító árvizek érintették Bologna, Cesena, Forlì, Faenza, Ravenna és Rimini városát és a környéküket, legalább 15 ember halálát okozták és 50 ezren voltak kénytelenek elhagyni a lakhelyüket.

Plébániatemplom Sant’Agata Sul Santerno városában, Emiglia-Romagna, Olaszország – 2023. május 24. Fotó: Anadolu Agency via AFP

Borítókép: Kárenyhítés a San Franceso templomban, Faenzában. Fotó: Assessore Cultura Emilia- Romagna