Hirdetés
Hirdetés
— 2024. június 20.

Koltay Dorottya Szonja és Seress Anna nyerték a Kassák kortárs művészeti díjat

Az idén harmadszorra adták át a Kassák kortárs művészeti díjat, melyet az öt döntős pályamű közül Koltay Dorottya Szonja és Seress Anna Tégla tan – ne épülj (be) című kiállításterve nyert el. A díjra a huszadik századi avantgárd művészet jelenségeit vizsgáló vagy korszerűen újraértelmező tervekkel lehetett pályázni. A döntősök közt a nyertesek mellett Kocsi Olga és Schór Ádám, Juhász Nóra és Török Krisztián Gábor művész-kurátor páros, valamint Murányi Mózes és Szász Lilla szerepeltek.

A díjat idén Koltay Dorottya Szonja és Seress Anna kapta. Projektjük témája a „téglatan”, vagyis egy olyan narratív keret megalkotása, melyben a résztvevők mint aktív, “öntevékeny téglák” jelennek meg, amelyek nem épülnek falakba, vagy komplex rendszerekbe. Egymáshoz való viszonyuk ennél fogva mellérendelt, nem hierarchikus természetű. A projekt központi eleme a közösségi színház eszközeivel dolgozó Téglakar. Az általuk létrehozott játéktér és installáció egyben a kiállítás tere, amely alkalmat ad a közös gondolkodásra, a demokratikus működés elsajátítására. Az alkotók a tégla társadalmilag rögzült jelentésének megváltoztatásával arra ösztönzik a látogatót, hogy önmagáról és a társadalomban elfoglalt helyéről új perspektívákban gondolkodjon.

A munka a tégla nézőpontjából vizsgálja a társadalmainkat mozgató építési és bontási folyamatokat. A tégla, a társadalom, a hatalom és egyén viszonyára utaló metafora. Az alkotók a fennálló strukturális és egyéni döntéshelyzeteket, cselekvési utakat és megküzdési stratégiákat vizsgálják. A perspektívaváltást részvételi művészeti akciókkal életre keltve, a múzeum tereit az erről való gondolkodás, kísérletezés tereivé alakítják majd. A kiállítás közben létrejövő performanszok és kísérő programok megidézik a történeti avantgárd közösségi elképzeléseire utaló formációkat is.

Koltay Dorottya Szonja 2020-ban diplomázott a Képzőművészeti Egyetem festő- és grafika szakán. Műveit az interdiszciplináris szemlélet és a mediális sokféleség jellemzi. Az elmúlt években rendszeresen dolgozott független és kőszínházi előadásokban, az itt szerzett tapasztalatai visszaköszönnek az installáció- és a tértervezés területén, valamint a performatív és közösségi színházi módszerek alkalmazásában. Személyes kiindulópontból vizsgálja a kollektív emlékezet és a generációkon átívelő narratívák működését, melyben különös hangsúlyt kap a sebezhetőség, az agresszió jelensége, és az abszurditás. Az elmúlt évben művészeti gyakorlatát kinyitotta a közösségi alkotás irányába is.

Seress Anna szabadúszó kulturális munkás, kurátor. Dolgozott a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) titkáraként, kurátorként, projektmenedzserként. Tanulmányait a University of Warwick-en és a University College London-ban végezte, jelenleg az ELTE Atelier Interdiszciplináris Tanszéknek doktori hallgatója. Kutatási területe a kultúra és a társadalom kapcsolata és egymásra hatása, projektjeivel ezt az összefüggésrendszert szeretné nemcsak transzparenssé, de megtapasztalhatóvá is tenni.

A Kassák kortárs művészeti díj összege bruttó 1,5 millió forint, amit a nyertes pályázó a mű megvalósítására fordíthat. A Kassák Múzeum önálló kiállítás formájában 2025-ben mutatja be. A díj célja a huszadik századi avantgárd művészet jelenségeit vizsgáló vagy korszerűen újraértelmező alkotások létrehozása.

A Kassák kortárs művészeti díjat Dr. Argay István orvos és műgyűjtő mint alapító, és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum hozták létre 2022-ben kortárs képzőművészeti alkotások és projektek ösztönzésére. A kezdeményezéshez kiemelt patronálóként 2023-ban a Rechnitzer-gyűjtemény is csatlakozott. A projekt koordinátora az Interart Alapítvány.

Az idei döntősökről és projketjeikről itt írtunk.

A díjátadót követően a tavalyi nyertes, Fabricius Anna Itt a munka, hol az otthon? című kiállítása nyílik a múzeumban.