Hirdetés
Hirdetés
— 2024. június 11.

Művészek és tudósok együttműködése – ezúttal a CEU-n

Egyre időszerűbbek azok a hangsúlyosan interdiszciplináris projektek, melyekben művészek és a természet-, bölcsészet- vagy társadalomtudomány területén aktív kutatók működnek közre. Ezúttal a CEU Demokrácia Intézet és a Független Képzőművészeti Tanszék szeptembertől induló közös kezdeményezésére lehet jelentkezni.

Menesi Attila 2013-ban hozta létre a Független Képzőművészeti Tanszék nevű edukációs modellt és projektet, melynek során a hazai felsőoktatásba vitt be kortárs képzőművészeti workshopokat, gyakorlatokat annak érdekében, hogy a művészet gondolkodásmódjai beszivárogjanak az egyetemek falai közé. Emellett DLA kutatásának címe A művészi szabadság kontextusai. Különös tekintettel a 2013 – 2025 időszakra. E két vállalás metszéspontjában helyezhető el a mostani közös kezdeményezés a magyar kormány által Bécsbe száműzött Közép-európai Egyetemmel, melynek megmaradt, Nádor utcai épületében zajlik majd a program.

Menesi egy, A műnek adott korábbi interjújában elmondta: „az elmúlt években szerteágazó tapasztalatokra tettünk szert a kortárs képzőművészet és a felsőoktatás kapcsán: az ország számos egyetemén és főiskoláján volt jelen flying art courses projektünk különböző képzési területeken ingyenes kortárs művészeti kurzusokkal. Eddigi 40 kurzusunk – melyeken összesen közel 1500 hallgató vett részt – 12 vidéki, 5 budapesti és 5 külföldi (1-1 osztrák, román és szlovák és 3 szerb) intézményben valósult meg, illetve 6 olyan helyszínen, amelyek nem felsőoktatásiak, de a generációhoz köthetők.”

A művészeti gondolkodást köti össze a társadalmi elkötelezettséggel a CEU Demokrácia Intézet és a Független Képzőművészeti Tanszék most meghirdetett Kontextus Programja is. Ez, együttműködésben a CEU Társadalmi Felelősségvállalás Irodájával,

bármilyen tanulmányi területről várja a magyarországi egyetemistákat.

Az ingyenes interdiszciplináris kurzusok 2024. szeptember 19-étől indulnak történészek, kutatók és több mint 25 kortárs művész együttműködésével.

A kurzusleírásából megtudható, hogy a Kontextus Program 6 + 1 alkalomból áll szemeszterenként, a +1 alkalom a félév során végzett közös művészeti projekt bemutatása. A tematikát aktuális társadalmi kérdések, történelmi és kulturális összefüggések, a határátlépés, részvételiség, az új műfajok jellemzik. Részletes absztraktok szeptember elején várhatók.

A 6 alkalomra szeptember közepétől kéthetente csütörtökönként 17:00 és 21:00 között a CEU Nádor u. 15. épületében, egy-egy 4 órás délutáni foglalkozás keretében kerül sor, melyek során előadások, workshopok, rendhagyó aktivitások zajlanak majd. A prijektelírás szerint: „a művészeti munka során festmény napló, fotófal és közösségi mű készül, de zászlókészítés, a kampusz egyes bútorainak műtárggyá alakítása és városkép intervenció is várja a résztvevőket. A rendhagyó aktivitások között giccsszobor-túra, művészi újrajátszás, közös performance, és minden alkalommal opcionális mapping olyan budapesti helyszínekre, amelyek a témákhoz kapcsolhatódnak: az egykori Rajk-butik, a Népstadion szoborparkja vagy az első magyarországi happening helyszíne.”

A Kontextus Program extracurriculum, nem ad diplomát, a résztvevők kreditelismerése saját egyetemeik és szakjaik kompetenciája. A szervezők minimum három kurzuson történő részvételt javasolnak.

Menesi Attila: Városkép intervenció vázlat a CEU tetőteraszáról lufi banánnal
(a verzio.org/en/ceu-rooftop-cinema fotó felhasználásával)

Az egyes alkalmak témája: 

1. Tanulás, gondolkodás, elkötelezettség
2024. szeptember 19., csütörtök 

2. Identitás, önkép, család
2024. október 3., csütörtök 

3. Aktivizmus, szabadság, rendszer
2024. október 17., csütörtök 

4. Dezinformáció, intervenció, cselekvés
2024. október 31., csütörtök 

5. Test, tabu, performance
2024. november 14., csütörtök 

6. Függetlenség, állapot, magatartás
2024. november 28., csütörtök

Jelentkezni július 13-ig lehet ezen az oldalon.