Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 3.

Katar besegít Velence város rehabilitációjába

A katari kormány kulturális szerve és Velence városa közötti, most bejelentett, ötéves, megújítható megállapodás a kulturális örökség, a művészeti kiadványok, valamint a velencei és az iszlám építészet közötti kapcsolatok helyreállítására irányuló együttműködést fedi le.

A Katari Múzeumok (Qatar Museums) elnevezésű katari kormányzati szerv, amely az arab ország múzeumi szféráját felügyeli és Velence városa együttműködési jegyzőkönyvet írt alá, amely a már meglévő kapcsolatok elmélyítése mellett továbbfejleszti a kulturális együttműködést, beleértve „Velence város néhány szimbolikus részének helyreállítását célzó strukturális beavatkozások végrehajtását” – idézi a dokumentumot a The Artnewspaper.

A kulturális örökség, a művészet és az értékmegőrzés mellett a jegyzőkönyv hatálya alá tartozó területek közé tartozik még az oktatás, az üzleti beruházások, a sport és a szórakoztatás is. A protokoll bejelentésére a múlt hónap elején, az Art for Tomorrow konferencián került sor, amely a Demokrácia és Kultúra Alapítvány (Democracy & Culture Foundation) szervezésében zajlott le Velencében.

Dózse-palota és a Szent Márk-templom 2024. áprilisában. Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

Idén Velencében, a 60. Velencei Biennálé részeként a Katari Múzeumok Your Ghosts Are Mine, Expanded Cinemas, Amplified Voices címmel szrvezett kiállítást a Canale Grande melletti ACP-Palazzo Franchettiben, mely november 24-ig látható. De katari múzeumi kölcsönzések a biennálé központi kiállításán is láthatók, az Adriano Pedrosa által kurált Foreigners Everywhere-ben, valamint a Worlds of Marco Polo című kiállításon a Dózse-Palotában.

A Katari Múzeumok elnöke, al-Masszaja bin Hamasz ász-Száni – a katari uralkodó lánytestvére – az együttműködést üdvözlő eseményen elmondta: „A Doha és Velence közötti közvetlen járatok újraindítása alkalmából örömmel hívjuk össze a művészeti világot itt, Velencében. Az Art for Tomorrow egy folyamatban lévő partnerség a Katari Múzeumok és a Demokrácia és Kultúra Alapítvány között, amely egybegyűjti a gondolkodókat, művészeket és kreatívokat. Mivel Velencét kulturális hátországként tekintjük, folytatjuk a két város és nemzeteink közötti kapcsolatok elmélyítését és a múltbeli kulturális érintkezések emlékeinek feltárását. Várjuk a velenceieket Katarban, és hívjuk a katariakat, hogy látogassák meg Velence kulturális kínálatát.”

A jegyzőkönyv által lefedett potenciális tevékenységeket felsoroló nyilatkozat szerint a jövőbeni célok közt szerepel „a kulturális örökség védelmére és regenerálására irányuló kölcsönös együttműködés”, azaz a már említett városrehabilitáció; valamint a további tervezett tevékenységek közé tartozik az olasz és az iszlám művészet és építészet közötti történelmi kapcsolatokat bemutató kiállítások, szemináriumok szervezése; velencei és katari művészek részvétele fesztiválokon és kiállításokon; továbbá tudományos együttműködések, művészeti publikációk és kutatólátogatások.

Turista a víz alá került Szent Márk téren 2019. novemberében. Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP

Az együttműködés bejelentése és Velence egyes részeinek ezzel kapcsolatos esetleges helyreállítása egy olyan évben történik, amikor a szakértők arra figyelmeztettek, hogy a vízhez kötött városnak – amelynek megóvása az elmúlt hét évtizedben mind a környezetvédők, mind a történelmi épületeket védők kiemelt projektje volt – és egész Olaszországnak sürgős és összehangolt tervre van szüksége a városszerkezetet és az építészeti kincseket veszélyeztető tengerszint-emelkedés elleni küzdelemben.