Hirdetés
Hirdetés
— 2024. június 7.

Baán László marad a Szépművészeti Múzeum élén

2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot Baán László, akit novemberben lejáró megbizatása után újabb öt évre nevezett ki a minisztérium. A posztra áprilisban meghirdetett pályázaton Baán egyedüliként indult.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre bízta meg Baán László eddigi főigazgatót a Szépművészeti Múzeum vezetésével. A szaktárca áprilisban írt ki pályázatot a pozícióra, a régi-új főigazgató egyetlen jelöltként indult a vezetői posztért – adta hírül sajtóközleményében a Szépművészeti Múzeum

Baán a magyar képzőművészeti szcéna szereplőinek erejét és hatását szondázó, a szakma képviselői által összeállított, Power50-es listánkon rendre dobogós helyre kerül, a 2023-as erősorrendet ismét ő vezette.

A Szépművészeti Baán vezetése alatt többször is bekerült a világ 100 leglátogatottabb múzeuma közé, 2022-ben 750 000, az elmúlt évben pedig 820 000 látogató volt kíváncsi a Hősök terén álló múzeum kiállításaira és programjaira.

A Szépművészeti Múzeum 1906-ban.
Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.113. Klösz György fotója

A múzeum gyűjteményébe az elmúlt 20 évben többek között Anthonis van Dyck Stuart Mária Henrietta angol hercegnőről készült portréja, Pierre-Auguste Renoir Fekvő női aktja, illetve El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című festménye került be, ezek megvásárlásáról, valamint a Seuso-kincsek hazahozataláról a főigazgató tárgyalt a magyar kormány megbízásából. 2012-ben vonták újra össze – az 1957-es különválasztás után – a Szépművészetit a Magyar Nemzeti Galériával, azóta az MNG is Baán alá tartozik.

A múzeum felülnézetből. Fotó: wikipedia

Baán László tervei szerint a következő ciklusban is számos, a közönség és a szakma érdeklődésére számot tartó tárlatot láthat majd a nagyközönség a Szépművészeti Múzeumban, többek között a magyarországi reneszánsz festészet kiemelkedő remekművét megalkotó, rejtélyes MS mester, továbbá a francia festőgéniusz, Paul Gauguin művészetét bemutató átfogó kiállítások érkeznek. Az elkövetkezendő öt évben megvalósulhat a Városligetben az Új Nemzeti Galéria megépítése is, amely a múzeum 19. és 20. századi gyűjteményének biztosít majd méltó, világviszonylatban is korszerű otthont – olvasható a múzeum közleményében.

Baán László a tervekkel. Fotó: Mohai Balázs