Hirdetés
Hirdetés
— 2023. december 20.

Belső kontrollba kezdtek a Ferenczy Múzeumi Centrumnál

A Prosek Zoltán távozása után megbízott vezető, dr. Lauter Éva – korábbi igazgatóhelyettes – lapunk kérdésére nyilatkozva számolt be a múzeum jelenlegi álláspontjáról.


Mint korábban megírtuk, december 14-től Szentendre Város Képviselő-testülete felmentette Prosek Zoltánt a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatói teendői alól; munkaviszonya – az eredeti 2025. május 31. helyett – 2024. január 31-től, közös megegyezéssel megszűnik. Az események közvetlen hátterében egy, a képviselő-testület őszi közmeghallgatásán elhangzott felszólalás (54:22-től) állt, melyen Zarubay Bence bizonyítékokkal alátámasztva ismertette, hogy a 2020-ban Prosek Zoltán által elnyert igazgatói posztra benyújtott pályázat számos ponton tartalmazott jelölés nélküli idézeteket. Ez a gyakorlat a múzeum későbbi kiállításait kísérő szövegekben sem szűnt meg.

Megkerestük a magyar múzeumi szakma vezető grémiumat, hogy foglaljanak állást a kialakult helyzetben, amire az ICOM Magyarország és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület is elküldte nyilatkozatát.

Fotó: Deim Balázs


Dr. Lauter Évától, a Ferenczy Múzeumi Centrum ideiglenesen kinevezett vezetőjétől azt kérdeztük, készül-e az intézmény kiadni nyilatkozatot az új helyzetben; terveznek-e belső vizsgálatot illetve egyéb intézkedéseket; valamint, hogy a kiírt kiállítások és programok tudnak-e zavartalanul folytatódni, szerveződni.

A megbízott igazgató válasza következő:

A Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai rendkívül erős szakmai közösséget alkotnak. Kiállításaink alapos szakmai előkészítéssel, sokszor több éves kutatómunkával készülnek.

A felmerült helyzetben a múzeum etikai kódexe és szabályzatai alapján belső kontrollt kezdtünk és a tárlatok, katalógusok szövegeit megvizsgáljuk.

Nem vállalunk közösséget olyan kurátorral és szerzővel, aki a szakmai normákat és a jogszabályi előírásokat nem tartja be.

2024-ben rendkívül fontos szakmai feladatok előtt állunk. Három évvel ezelőtt hazai tekintélyekből felkért kutatócsoport munkájával megalapozott kiállítást nyitunk a MűvészetMalomban, múzeumainkban hiánypótló időszaki kiállításokat és változatos programokat tervezünk, az ünnepek után szeretnénk közösen ezekre a munkákra koncentrálni.