Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 11.

Politikai játszmák miatt kell távoznia a varsói Ázsia és Csendes-óceáni Múzeum igazgatójának

Nemzetközi felháborodást keltett, hogy az elismert lengyel múzeumigazgatót, Joanna Wasilewskát szeptember elején elbocsátották posztjáról. Az ügy hátterében az október 15-én esedékes lengyel parlamenti választások állnak.

Külföldi múzeumok vezetői lengyel kollégáikhoz csatlakozva ítélték el Joanna Wasilewska eltávolítását a varsói Ázsia és Csendes-óceáni Múzeumban betöltött posztjáról. A múzeum munkatársai megdöbbenéssel fogadták a hírt, melyről Joanna Wasilewska szeptember 5-én kapott hivatalos értesítést. A döntést a Mazóviai vajdaság, melynek székhelye Varsó, regionális politikusai hozták meg – számolt be az esetről többek közt a The Artnewspaper is.

Joanna Wasilewska.
Fotó: decolonizingmuseums.pl

Wasilewska határozottan tagadja az ellene felhozott vádakat, beleértve a pénzügyi szabálytalanságokat, és azzal érvel, hogy elbocsátása az október 15-én esedékes országos parlamenti választások előtti politikai hatalmi játszma része, valamint „büntetés” azért, mert hivatali ideje alatt ellenállt befolyásos politikusoktól érkező beavatkozási kísérleteknek.

A The Art Newspapernek nyilatkozva Wasilewska azt mondta, hogy „az elbocsátásom indokai többnyire gyenge lábakon állnak, sőt néhány egészen nevetséges; és komoly pénzügyi szabálytalanságokat sem találtak.” Emellett hozzátette, mint lehetséges valódi ok, hogy „elleneztem a múzeum belügyeibe való beavatkozást, például kompetencia nélküli igazgatóhelyettesek külső döntésre történő kinevezését”.

A varsói Ázsia és Csendes-óceáni Múzeum bejárata. Fotó: Wikipedia.

Guido Gryseels, a belga Közép-afrikai Múzeum (Royal Museum for Central Africa / RMCA) tiszteletbeli főigazgatója más szakmai kiemelkedő személyiségekkel együtt kijelentette, hogy Wasilewska elbocsátása „szégyenletes lépés”, majd hozzátette, egy EU-tagállamban nem számított ilyen jellegű politikai beavatkozásra és a munkajog semmibevételére.

Wasilewskának az Európai Néprajzi Múzeumok Igazgatói Csoportja (European Ethnography Museum Directors’ Group / EEMDG) elnöki tisztét kellett volna elvállalnia, de kinevezése, valamint a csoport közelgő varsói találkozója így már nem történhet meg.

Talvar, szablya Indiából. A varsói Ázsia és Csendes-óceáni Múzeum gyűjteményéből. Fotó: Wikipedia

Nicholas Thomas, a Cambridge-i Egyetem Régészeti és Antropológiai Múzeumának (Museum of Archaeology and Anthropology / MAA) igazgatója, aki jelenleg az EEMDG összehívója, azt nyilatkozta, hogy az Európa-szerte értékelt hatékony múzeumi vezető eltávolításával a lengyelországi kulturális szektort aláásta tekintélyét.

A Wasilewska védelmére Lengyelországban indított online petíció, különösen bírálja azt a tényt, hogy a

leváltását a jelenleg nemzeti szinten ellenzékben lévő politikai pártok kezdeményezték.

Tekintettel arra, hogy a jelenleg regnáló Jog és Igazságosság párt által vezetett kormányt is többször vádolták a kulturális szektorba való beavatkozással, a petíció megjegyzi, hogy az ügy aláássa „az ellenzéki pártok ígéreteibe és nyilatkozataiba vetett bizalmunkat, amelyektől azt vártuk, hogy véget vetnek a szakértőket, tudósokat és kulturális szakembereket ért támadásoknak, és érdemi együttműködést hoznak a tudomány és a kultúra területén.”

Wasilewska, aki pert indított elbocsátása miatt, így nyilatkozott:

„Fájdalmas, hogy azt kell mondanom, hogy a hazám az a hely, ahol ilyen dolgok történnek – de így van. Ennek ellenére még mindig nagyon sok csodálatos ember van a lengyelországi múzeumi szektorban, akik küzdenek a helyzet ellen.”

Dunhuang mecset