Hirdetés
Hirdetés
— 2024. május 25.

Molnár Judit Lilla és Török Krisztián Gábor nyerte az Esterhazy Art Dating díját

A tíz kurátor–művész páros közül a zsűri Molnár Judit Lilla és Török Krisztián Gábor pályázati tervét – egy indiai társasjáték mintájára létrehozandó pszichológiai tematikájú installációt – találta a legjobbnak és díjazta másfél millió forinttal, mely összeget a terv megvalósítására költhetnek.

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Együtt a Művészetért Egyesület és az Esterházy Magyarország Alapítvány által közösen szervezett Esterhazy Art Dating során. A 15-15 perces beszélgetések végére kialakult az a 10 kurátor-művész páros, akik ezt követően két hónapon keresztül dolgoztak közösen egy kiállítás tervén. A párosok a héten mutatták be terveiket a kuratórium előtt, melynek tagjai végül a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián Gábor duó kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek. Így ők nyerték el az Alapítvány által biztosított másfél millió forintot tervük megvalósítására. A kiállításnak, mely a következő év során valósul meg, a The Space Galéria ad otthont – adta hírül az alapítvány sajtóközleményében.

A győztes pályamunkában az alkotó, Molnár Judit Lilla és kurátortársa, Török Krisztián Gábor egy indiai társasjáték által ihletett művészeti installáción keresztül kritikus szemlélettel közelített a társadalom és a psziché olyan aktuális kérdéseihez, mint a siker, az előrehaladás, a társadalmi mobilitás, a mentális egészség, a teljesítménykényszer vagy a kiégés. A Kígyók és Létrák címet viselő kiállításkoncepció egyéni és kollektív tapasztalatokra mutat rá, újraértelmezve az erények és bűnök fogalmát a pszichológiából átvett erősségek és gyengeségek kortárs fogalmain keresztül.

 Libajáték táblája, 20. sz. Leltári szám: 88.148 BTM Kiscelli Múzeum Fotó: Fáryné Szalatnyay Judit.

A kuratórium értékelésében kifejezte, hogy nem volt könnyű a döntés, hisz nagyszerű munkákat, komoly tudással, szakmaisággal, szívvel és lélekkel készül koncepciókat mutattak be a párosok, így annak ellenére, hogy most egy fődíjat és egy különdíjat osztottak ki, remélik, hogy az együttműködések folytatódnak és az összes projekt meg tud valósulni.

Ezt reprezentálja, hogy egy különdíjat is kiosztottak a Nagyházi Contemporary jóvoltából, melyet Juhász Nóra és Vékony Délia párosa nyert el Érzelmi Erőforrások Minisztériuma című pályamunkájával. A terv megvalósulása szintén támogatásban részesül.

Az említett párosokon kívül szerepelt még a pályázaton Boros Lilla és Tettamanti Ádám, Don Tamás és Zékány Dia, Fülöp Tímea és Boruzs Ádám, Máté Zsófia és Klájó Adrián, Muladi Brigitta és Tettamanti Zsófia, Sipos Tünde és Kusnyár Eveline / Valkó Dávid, Szabó Noémi és Enzsöly Kinga/ Varga Dóra, valamint Tayler Patrick és Vidra Réka.

A pályázatok kiválasztásában és a kidolgozott koncepciók zsűrizésében részt vevő kuratóriumi tagok: Bérczi Linda kulturális menedzser, a The Space galéria tulajdonosa, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke; Nagyházi Lőrinc műkereskedő, a NaCo galéria vezetője; Vizi Katalin művészettörténész, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ ügyvezetője; Tűzkő Péter igazságügyi szakértő; valamint Zsikla Mónika művészettörténész, a Q Contemporary művészeti vezetője.


Török Krisztián Gábor a győztes páros kurátor tagja
Bérczi Linda kulturális menedzser, a The Space galéria tulajdonosa, Molnár Judit Lilla a verseny győztes párosának képzőművész tagja, Czigány Balázs az Esterházy Privatstiftung igazgatóhelyettese

Borítókép: Kígyók és Létrák – részlet a pályázatból