Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 3.

Fusz Mátyás nyerte a Leopold Bloom-díjat

Átadták a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, melynek idei nyertese Fusz Mátyás lett. Pályamunkája a döntőbe jutott többi alkotó – Albert Ádám, Asztalos Zsolt, Dezső Tamás, Hajas Katinka, Trapp Dominika, Vékony Dorottya – műveivel együtt holnaptól július 2-ig látható a Kiscelli Múzeum Templomterében.

A pályaművében a valóság érzékelésének és a látás szubjektivitásának kérdéseivel foglalkozó Fusz Mátyás 2009-ben festőként végzett a Pécsi Tudományegyetemen, 2021-ben pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Summa Cum Laude minősítéssel szerzett DLA fokozatot. Konceptuális, filozófiai és teoretikus alapokon nyugvó művei az esetek többségében szobrok, objektek és installációk formájában öltenek testet, de időnként fotó-és videóműveket is készít – áll az Alapítvány által kiadott közleményben.

Hetedszerre adták át a 2011 óta kétévenként meghirdetett Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, melynek célja, hogy a hazai képzőművészek nemzetközi karrierépítését támogassa. Mary McLoughlin és John Ward ír műgyűjtők, a Maurice Ward szállító és műtárgyszállító cég tulajdonosai által alapított díjra idén 96 érvényes pályázat érkezett. 

A zsűrit minden alkalommal más nemzetközi szakemberek alkotják, akik a globális színtérre is rálátással bírnak, a magyar művészeti szcénához azonban nem kötődnek. Idén a zsűri elnöke Aoife Ruane az írországi Highlanes Galéria, a droghedai és az észak-keleti régió önkormányzati galériájának igazgatója volt. A zsűri további tagjai Adrian Notz a zürichi ETH AI Center AI + Art iniciatívájának kurátora, jelenleg pedig a temesvári Art Encounters Biennale 2023 kurátora, valamint Igor Španjol, ljubjanai kultúraszociológius, művészettörténész, a Moderna Galerija kurátora és a 2019-es Velencei Biennálé szlovén pavilonjának kurátora voltak. A döntést megelőzően mindhárman műteremlátogatásokon vettek részt, hogy minél teljesebb képet kapjanak a díjra jelölt művészek munkásságáról.

Fusz Mátyás Mary McLoughlinnal és John Warddal. Fotó: Simon Zsuzsi

Idén először részesültek pénzbeli jutalomban a győztesen kívül a döntőbe jutott művészek is.  Így a győztes 6000 euro összegű díjazásán felül – amelynek felhasználásával az adott művész egy külföldi kiállítást valósít meg – minden, a döntőbe jutott alkotó 1000 euró honoráriumban részesült. 

Az alapítvány Kollár Dalma Eszter művészeti vezető irányításával saját gyűjtemény építésbe kezdett, melyhez a döntőbe jutott művészek egy általuk választott műtárgyat önkéntes alapon felajánlhatnak, de emellett az Alapítvány elnöksége válogat és szerzeményez műtárgyakat.

A korábbi évek díjzottjai és döntősei:

2021 – nyertes: Szabó Eszter
Döntősök: Balázs Nikolett, Farkas Roland, Kocsi Olga, Koós Gábor

2019nyertes: Ember Sári
Döntősök: Asztalos Zsolt, Erdei Krisztina, Kútvölgyi-Szabó Áron, Molnár Zsolt, Tranker Kata

2017nyertes: Németh Hajnal
Döntősök: Borsos Lőrinc, Ezer Ákos, Fabricius Anna, Fridvalszki Márk, Gróf Ferenc, Schmied Andi, Szabó Eszter

2015nyertes: Katarina Ševic
Döntősök: Albert Ádám, Kerezsi Nemere, Kokesch Ádám, Kudász Gábor Arion, Puklus Péter

2013nyertes: Nemes Csaba
Döntősök: Adamkó Dávid, Alpern Bernadett, Fabricius Anna, Kerekes Gábor, Péter Ildikó, Puklus Péter, Szabó Eszter, Szigethy Eszter

2011nyertes: Batykó Róbert
Döntősök: Barakonyi Zsombor, Kis Róka Csaba, Szűcs Attila, Agnes von Uray, Vécsei Júlia

A borítókép Simon Zsuzsi fotója