Hirdetés
Hirdetés
— 2024. március 19.

Az orosz hatóságok művészeket hallgattak ki és vettek őrizetbe az elnökválasztás előestéjén

Az ország legalább hét városában több mint 30 művész otthonában és műtermében tartottak házkutatást.

Néhány nappal a március 15. és 17. között lezajlott oroszországi elnökválasztás – melyen újra megválasztották Putyint államfőnek – előtt a Szövetségi Biztonsági Szolgálata (FSZB) több mint 30 művész otthonában és műtermében tartott razziát az ország hét városában, köztük Moszkvában, Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Jekatyerinburgban és Permben – jelentették független hírportálok, mint az AFP, a Meduza és a Mediazona.

Aktivisták Fotó: @thepartyofthedead

A házkutatások, amelyek során telefonokat és számítógépeket foglaltak le, a jelek szerint összefüggnek a Pjotr Verzilov aktivista és művész ellen folyamatban lévő üggyel, amely egyes hírek szerint hazaárulás vádjává fokozódhatott. A héten átkutatott és kihallgatott művészek közül néhányan a Mediazonának és más kiadványoknak elmondták, hogy azonnal Verzilovról kérdezték őket, még ha nem is ismerték őt – írta a The Artnewspaper.

Verzilov tavaly egy interjúban elárulta, hogy csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz, hogy harcoljon Oroszország ellen. Eredetileg vádat emeltek ellene, és tavaly novemberben távollétében nyolc és fél év büntetőtelepre ítélték, mert „hamis híreket” terjesztett az orosz hadseregről. Korábban a közösségi médiában arról posztolt, hogy az orosz hadsereg állítólag civileket ölt meg a Kijev melletti Bucsában, nem sokkal az ország 2022. február 24-i ukrajnai inváziója után.

Verzilov volt a Mediazona kiadója, amelyet 2014-ben alapítottak a Pussy Riotból ismert Nadja Tolokonnyikova és Mása Alekhina, miután kiszabadultak a börtönből, ahová a 2012-ben a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban előadott Putyin-ellenes Punk Prayer perfomansz miatt kerültek.

Pussy Riot: Punk Prayer 2012 © Alamy Stock Photo

Verilov legismertebb tette az elmúlt években az volt, hogy 2018-ban rendőrségi egyenruhában futott be a Putyin által is látogatott moszkvai FIFA világbajnokság döntője alatt a pályájára. Nem sokkal később súlyosan megbetegedett, valószínűleg megmérgezték.

Marat Guelman, a kortárs kultúra támogatója, aki a Permi Múzeumot alapította, és egy évtizeddel ezelőtt elhagyta Oroszországot, miután támadások célpontjává vált, a közelmúltban, Vaszilij Szlonov szibériai művész letartóztatása után arra figyelmeztetett, hogy

a hatóságok hamarosan minden kortárs művészért eljönnek.

Az oroszországi bűnüldöző szervek egészen a közelmúltig a háborúellenes művészeket és az LMBTQ-művészeket vették célba. 

Guelman szerdán a Mediazonának elmondta, hogy négy, az idősebb generációhoz tartozó művészről tud, akiknél razziák során házkutatatást tartottak, és akik ezek után úgy döntöttek, hogy kivárnak, és hallgatnak. „Mit lehet tenni, ez a pszichológia” – összegezte a véleményét a disszidens.

Borítókép: Denis Mustafin