Hirdetés
Hirdetés
— 2024. január 5.

Sorozat készül a Pussy Riot orosz feminista művészeti kollektíváról 

A Pussy Riot orosz feminista-aktivista csoportról és alapító tagjáról, Nagyezsda Tolokonnyikováról készít tévésorozatot az amerikai STX Entertainment médiacsoport.

Pussy Riot (Marija Aljokina, Ljuszja Stejn, Olga Borisova és Diana Burkot)
Fotó: Sergei GAPON / AFP

Az orosz ellenzéki művész-aktivista csoport legismertebb alapítótagja, Nagyezsda Tolokonnyikova nyílt Putyin-ellenes megnyilvánulásai miatt gyakran szerepel a nemzetközi sajtóban, miközben Oroszországban körözés alatt áll: előkelő helyen szerepel az ország legkeresettebb személyeinek listáján. 2022 februárjában például „obszcén” NFT-k kibocsátása miatt került az orosz hatóságok célkeresztjébe, melyekkel ukrán civil szervezeteket kívánt támogatni.

Decemberben derült ki, hogy az amerikai STX Entertainment Tolokonnyikova hamarosan megjelenő memoárja alapján egy tévésorozat forgatókönyvének fejlesztésbe kezdett – írta az Artnet. Tolokonnyikova élete valóban kész regény: a szibériai sarkvidék Norilszk nevű városában született, 2007-ben költözött Moszkvába, majd performanszművészettel kezdett foglalkozni. 2011-ben társalapítója volt a Pussy Riot feminista punkzenekarnak, mely illegális, idővel egyre határozottabban politikai színezetű, performanszjellegű konceretekkel hívta fel magára a figyelmet.

2012-ben „huliganizmus” vádjával tartóztatták le két másik társával együtt, miután a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban a zenekar előadta a Punk Prayer című számukat, melyben Szűz Máriát arra kérik, szabadítsa meg Oroszországot Vlagyimir Putyintól. Nagyezsdát két év munkatáborban töltendő szabadságvesztésre ítélték. Nem sokkal szabadulása után a csoport 2014-ben a szocsi téli olimpiára újabb performanszt tervezett, azonban ahogy belekezdtek az előadásukba, korbácsos rendőrök verték el őket.

„Akkoriban egy 20 éves, filozófiát tanuló, leégett művész voltam, Putyin pedig az egyik leghatalmasabb, leggazdagabb és legveszélyesebb ember a Földön” – emlékezett Tolokonnyikova a székesegyházban történt előadásra. „2011-ben szembe mentem vele, nem törődve a következményekkel. Börtönévek, zaklatások, támadások, traumák után készen állok arra, hogy megosszam ezt a történetet a világgal. Ma az egyik legkeresettebb személy vagyok Oroszország körözési listáján, külföldi ügynöknek bélyegeznek, és nemrég letartóztattak a távollétemben”– tette hozzá.

Tolokonnyikovának nyáron az új-mexikói Santa Fe művésztelepén volt látható Putyin hamvai című tárlata.
A Pussy Riot egy másik, külföldre menekült tagja, Ljudmila (Ljuszja) Stejn ellen pedig novemberben elfogatóparancsot adtak ki, melynek értelmében azonnal őrizetbe kerül, amint átlépi az orosz határt.