Hirdetés
Hirdetés
— 2024. április 20.

„Dollármúzeumok”

A Bank of America – amelynek egyik részlege a kulturális filantrópiára összpontosít – bejelentette azt a 24 intézményt, amelyeknek támogatást nyújt idén, több mint egy évtizede működő programja keretében. A legnagyobb támogatottak között ott van a Guggenheim és a Louvre is.

Az egyes intézményeknek juttatott pontos támogatási összegeket nem hozták nyilvánosságra. De egy korábbi közlemény szerint a bank mintegy 20 millió dollárt osztott szét a program keretében.

A Bank of America Art Conservation Project elnevezésű kezdeményezés 2010 óta juttat magánforrásokat múzeumoknak, hogy azok a gyűjteményükben található, javításra szoruló tárgyak konzerválási munkálatait elvégezhessék – írja az ARTnews.

Solomon R. Guggenheim Museum
Fotó: FVANESSA CARVALHO / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press via AFP

A bank globális művészeti részlegének egy héttagú, restaurátorokból álló tanácsadói testülete dönt a támogatásokról. Atestületben olyan jelentős amerikai múzeumok vezetői vannak jelen, mint a philadelphiai Barnes Foundation, a New York-i Guggenheim Múzeum, valamint a Los Angeles-i J. Paul Getty Múzeum.

A 2024-es „ösztöndíjasok” Észak- és Dél-Amerikában, Európában és Ázsiában találhatók, az említetteken kívül ott van közöttük a londoni National Gallery és a római Galleria Borghese.

A megőrzésre kijelölt művek között egy kortárs alkotás található: Jenny Holzer: Untitled (Selections from Truisms, Inflammatory Essays, The Living Series, The Survival Series, Under a Rock, Laments, and Child Text, 1989) című digitális installációja, amely jelenleg a Guggenheimben található.

Jenny Holzer: Untitled (Selections from Truisms, Inflammatory Essays, The Living Series, The Survival Series, Under a Rock, Laments, and Child Text), 1989

A többi konzerválandó mű, mely az amerikai banktól kapott támogatást, korábbi korszakok művészeinek munkái, többségük a 19. században és a 20. század elején alkotott. 

A programról, a támogatott intézményekről és művekről, melyek közt ott volt például 2016-ban egy, a Chicago Museum of Contemporary Art tulajdonában lévő Moholy-Nagy alkotás is, itt lehet tájékozódni. Az idei támogatásokról pedig itt.

Borítókép: Louvre Múzeum Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP