Hirdetés
Hirdetés
— 2024. április 11.

Elbocsátottak egy „gerilla-kurátort”

Elbocsátottak egy múzeumi alkalmazottat Németországban, miután titokban kiakasztotta saját festményét az intézmény kiállítóterében.

A müncheni Pinakothek der Moderne egyik alkalmazottját elbocsátották a múzeum berendezői csapatából, miután lebukott február végén, hogy munkaidő után saját műalkotását akasztotta ki a galéria falára.

Az 51 éves szabadúszó művész után jelenleg a helyi rendőrség nyomoz, tulajdon elleni szabálysértés miatt, mivel két lyukat fúrt a falba, hogy felakaszthassa a festményét abban a reményben, hogy ez hozza meg számára a művészi áttörését – közölte a rendőrségre hivatkozva a Süddeutsche Zeitung.

A Pinakothek der Moderne belső tere
Fotó: Felix Hörhager/dpa (Photo by Felix Hörhager / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A cikk szerint az egykori alkalmazottnak volt bejárása a múzeumba, így észrevétlenül be tudta vinni és ki tudta állítani a műalkotását. A Guardian beszámolója szerint a festményt a múzeum modern és kortárs művészeti részlegében helyezte el, így a körülbelül 23 x 47 centiméteres alkotás nyolc órán keresztül osztozott egy helyiségen Andy Warhol műveivel, mielőtt bárki észrevette volna. Az intézmény egyelőre nem hozott nyilvánosságra részleteket a műalkotásról.

A múzeum egyik szóvivője a Guardiannek elmondta, hogy nem kívánnak bővebben nyilatkozni, nehogy másokat is hasonló tettekre inspiráljanak. Azt azonban megjegyezte, hogy a múzeum „a látogatóktól semmilyen pozitív visszajelzést nem kapott a kiegészítéssel kapcsolatban”.

Banksy, Cut It Out, December 2004

Banksy a kétezres évek elején több múzeumban is véghezvitte ugyanezt a mutatványt, többek között 2004-ben a párizsi Louvre-ban helyezte el a Mona Lisa kortárs parafrázisát – amelyet később több tízezer fontért árvereztek el. Bár Banksy és a Pinakothek volt alkalmazottja egyformán névtelenek a sajtó előtt, egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy ami egyiküknek sikerült, az a másikuknak is bejön.

Borítókép: Pinakothek der Moderne, fotó: Felix Hörhager / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP