Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 11.

Öt évre bezár a Pompidou


Az intézmény fennállásának 50. évfordulója alkalmából 2025 és 2030 között grandiózus felújításon esik át a párizsi Pompidou Központ.

A párizsi Pompidou Központ elnöke, Laurent Le Bon jelentette be a hosszabb leállást, mely alatt más intézményekkel közösen továbbra is folyik majd a munka. A Pompidou stábja a Grand Palais-val és a Louvre-ral együttműködve szervez majd eseményeket a kieső időszakban.

A Centre Pompidou a Montmartre-ról. Fotó: Wikipedia

A radikális átalakítás részeként a Center Pompidou 20 000 négyzetméteres területtel bővül a galéria tér alatt, mely jelenleg egy használaton kívüli buszparkoló. Ezek a terek adnak majd otthont a Cinemas 1-nek és 2-nek, de multidiszciplináris kiállítások és kortárs alkotási szekciók is kerülnek ide.

Az első szinten az északi oldalon egy „új generáció központot” alakítanak ki, míg a déli oldalon egy nagy étterem nyílik a harmadik és negyedik kiállítási galériák helyén. A Nyilvános Információs Könyvtár (Bibliothèque Publique d’Information) három szinten marad a helyén; a Musée national d’art moderne a korábbi két szinten marad (a negyediken és az ötödiken), de teljesen felújítják, és helyet ad a Brancusi műhelynek. A hetedik szinten egy 1500 négyzetméteres terasz – ahonnan Le Bon szerint az egyik legszebb a kilátás Nyugat-Párizsra –, megnyílik a nagyközönség számára is.

Az épület homlokzatának részlete. Fotó: Wikipedia

A munkálatokra május 12-én építészeti pályázatot írnak ki. A beérkezett pályaművek közül az év végén hat projektet választanak, a nyertest pedig 2024-ben hirdetik ki. A Pompidou Központ fokozatos bezárására 2024 őszétől kerül sor, majd a végleges bezárásra 2025 nyarán. A tényleges felújítási munka 2026 elején kezdődik majd. A francia állam a műszaki korszerűsítésre 262 millió eurót biztosít, ez még ki kell egészüljön 160 millió euróval.

Franciaország modern és kortárs művészeti múzeuma, amelyet Richard Rogers és Renzo Piano tervezett és 1977-ben avattak fel, 2027-ben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A bezárás ideje alatt a Pompidou Központ projektjei a helyszínen kívül folytatódnak. Rima Abdul Malak kulturális miniszter május 10-én jelentette be, hogy az intézmény ebben az időszakban ideiglenesen elfoglalja a Grand Palais nemzeti galériáit. A The Art Newspaper úgy tudja, hogy a Pompidou Központ által e történelmi helyszínen rendezett első kiállítás az art brut (Outsider Art) mozgalomnak lesz szentelve. Emellett a Pompidou partnerségre lép a Louvre-ral is.