Hirdetés
Hirdetés
— 2023. január 9.

Az Art Basel tulajdonosa, az MCH Group lemondta a londoni vásárát

A növekvő költségekre és a csökkenő számú kiállítóra hivatkozva az MCH Group lemondta a Masterpiece London művészeti, antikvitás és design vásár idénre tervezett kiadását. Egyes hangok szerint a poszt-Brexit helyzetben, Londonban már egyre kevésbé éri meg az ilyesmi.

A Mastepiece London művészeti és antikvitás vásár 2010-ben debütált, és úgy tűnik, idei kiadása már nem lesz. Az Artnet News a vásárt rendező MCH Group közleményét idézi, amely szerint a a növekvő költségek és az egyre csökkenő számú nemzetközi kiállító láttán úgy ítélik meg, “az esemény idén üzletileg már nem életképes”. A vásárigazgató eközben gyorsan arról biztosította a június végére kiírt vásárra már standot foglaló kiállítókat, hogy az általuk fizetett előleget teljes mértékben visszakapják.

Forrás: masterpiecefair.com

A Masterpiece London a pandémia ideje alatt online platformon működött, a 2022-es kiadás volt az első, amely ismét személyes jelenléttel valósult meg, és a maga 128 kiállítójával az akkori beszámolók szerint nem is produkált rossz eredményeket. Igaz, a kiállítók száma nem érte el a 2019-es 150-öt, illetve a vásár szervezői már akkor hangsúlyozták, hogy a Brexit nem tett jót a műtárgy- és antikvitás piacnak Nagy-Britanniában.

Az MCH Group működteti az Art Basel vásárok hálózatát, és októberben sikeresen elindította a Paris+ vásárt is. A Masterpiece London-ban 2017 óta van tulajdonrésze. 2020 óta az MCH fő részvényese James Murdoch, a médiavállalkozó Rupert Murdoch fia. Az Artnet News híre levegőben hagyja a kérdést, vajon arról van-e szó, hogy a Brexit után egyszerűen már nem olyan vonzó a régi művészet, az antikvitás és a design brit piaca.