Hirdetés
Hirdetés
— 2024. március 7.

Riken Yamamoto kapta az idei Pritzker Építészeti Díjat

A 78 éves Riken Yamamoto öt évtizedes pályafutásának projektjei Japánban, Kínában, Koreában és Svájcban valósultak meg.

Riken Yamamoto
Fotó: Kaoru Tachibana / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Yamamoto a Kínai Népköztársaságban, Pekingben született, majd nem sokkal a második világháború vége után a japán Yokohamába költözött. 1968-ban a Nihon Egyetemen szerzett diplomát, 1971-ben pedig a Tokiói Művészeti Egyetemen építészmérnöki diplomát. 1973-ban alapította meg Riken Yamamoto & Field Shop irodáját. Yamamoto egész pályafutása során a nyilvánosság és a magánélet közötti kapcsolat kérdésével foglalkozott, az átláthatóságot és a teret társadalmi-politikai eszközként alkalmazva épületeiben és otthonaiban. Portfóliójában a házaktól és lakásoktól kezdve az iskolákon és egyetemeken át a könyvtárakig, múzeumokig és tűzoltóállomásokig minden megtalálható – adta hírül az Artreview.

A zsűri, amelynek elnöke Alejandro Aravena volt, a következőképpen nyilatkozott:
„Hosszú, koherens és következetes pályafutása során Riken Yamamoto a mindennapi élet háttereként és előtereként értelmezett építészetet hozott létre, elmosva a határokat a nyilvános és a magánélet dimenziói között. Precíz, racionális tervezési stratégiájának köszönhetően segítségével megsokszorozta az emberek spontán találkozási lehetőségeit.”

Future Egyetem Hakodate Kutató Intézete

„Épületeinek magas minősége méltóságteljessé teszi, javítja és gazdagítja az egyének életét – a gyermekektől az idősekig – és erősíti társadalmi kapcsolataikat. Ezt egy magától értetődő, mégis szerény és lényegre törő építészettel valósítja meg: szerkezeti őszinteséggel, pontos méretezéssel, a környezetbe és a tájba illeszkedésre való gondos odafigyeléssel.”

Gangnam Lakónegyed

Yamamoto a kilencedik japán építész – Arata Isozaki, Shigeru Ban, Kazuyo Sejima, Ryue Nishizawa, Kenzō Tange, Fumihiko Maki, Toyo Ito and Tadao Ando után –, aki elnyerte a Pritzker Építészeti Díjat – immár 53. alkalommal. Az elismerés 100 000 dollárral és egy bronz medállal jár. Az 1979-ben a chicagói Pritzker család által alapított, évente odaítélt díjat az építészet legmagasabb kitüntetésének tekintik. A 2024-es Pritzker-díj átadására idén májusban kerül sor az Illinois Institute of Technologyban.

Yokosuka Múzeum

Borítókép: Friedrich híd a berlini Múzeum-szigeten, fotó: TIMM SCHAMBERGER / DDP / ddp images via AFP