Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 4.

Asztalhoz! – Elkészült a Serpentine galéria pavilonja

A londoni Kensington Garden fából készült, organikus, cirkuszi sátorra vagy jurtára is emékeztető pavilonjában idén ételek is fogyaszthatók – a fenntarthatóság jegyében.

A Serpentine Gallery Pavilion a Hans Ulrich Obrist nevével fémjelzett Serpentine Gallery, London egyik legfontosabb kortárs galériájának nyári ptojektje. Célja, hogy világhírű építészek számára teremtsen lehetőséget arra, hogy megtervezzék és megvalósítsák álmaik pavilonját a Kensington Gardenben. Idén a francia-libanoni származású Lina Ghotmeh építész bontakoztatta ki tudását. 

„Összhangban akartunk lenni a parkkal” – nyilatkozta Ghotmeh. A fák lombkoronája által alkotott köröket tanulmányozta alulról, és ezeknek a szerkezetéből kiindulva tervezte meg az épületet.

À Table Serpentine Pavilion 2023 © Lina Ghotmeh, Fotó: Iwan Baan, a Serpentine jóvoltából

A pavilon könnyed, kerek elrendezésű, tetején redőzött, lágyan kúpos tetővel, amelyet faoszlopok tartanak. Az alaprajzon a „kör” kilenc egyenlő részre van osztava, így adja ki az épület mintázatát; a mennyezet szabadon álló gerendáitól a fapadlóig két oszlopsor fut végig.  A fa szerkezet és a teljes pavilon túlnyomórészt természetes és alacsony szén-dioxid-kibocsátással készült anyagokból épült – magyarázzák az alkotók. Ez összecseng Ghotmeh hitvallásásval, a fenntartható építészettel. Olyan építményt hozott létre, amely harmonizál a természettel és tiszteletben tartja a környezetet.

À Table Serpentine Pavilion 2023 © Lina Ghotmeh, Fotó: Iwan Baan, a Serpentine jóvoltából

Ghotmeh célja az organikus formavilágú pavilonnal többek közt az volt, hogy a látogatókat bevonja az „építészeti élménybe”. A pavilon belseje interaktív teret nyújt, ahol a látogatók felfedezhetik az épület formáit és anyagait. A pavilon belső terében egyedi installációk és műalkotások találhatók.

A pavilon címe:  À Table (Asztalhoz), mely egyben felhívás arra, hogy üljünk le együtt enni, a pavilon ugyanis részben az ételek és a közös étkezés gondolata köré épül. A pavilon belső terét a kerületet körülölelő nagy asztal határozza meg.

Most először egészíti ki menüsor a vizuális élményt. Az ételek azonban túlmutatnak önmagukon: arra ösztönzik a látogatókat, hogy gondolkodjanak el fogyasztásukról mind az élelmiszer-, mind az anyagi erőforrások tekintetében. 

À Table Serpentine Pavilion 2023 © Lina Ghotmeh, Fotó: Iwan Baan, a Serpentine jóvoltából