Hirdetés
Hirdetés
— 2024. február 29.

Reagált a velencei biennálé izraeli pavilonjának kizárását kérők nyílt levelére az olasz kultuszminiszter

Izraelt nem zárják ki a Velencei Biennáléról – jelentette ki az olasz kulturális miniszter, miközben több mint 14 500 aláírónál tart az a nyílt levél, melyben az ország kitiltását kérik az idei képzőművészeti seregszemléről.

Gennaro Sangiuliano, Olaszország kulturális minisztere elmondta, hogy Izrael képviseltetni fogja magát az idei Velencei Biennálén, mely április 20. és november 24. között lesz látogtaható a nagyközönség számára. A nyilatkozatra azért volt szükség, mert a napokban több ezer művész és kulturális dolgozó csatlakozott aláírásával ahhoz a nyílt levélhez, amelyben felszólítják a biennálé szervezőit, hogy zárják ki Izraelt a világ legrangosabb művészeti eseményéről – írta meg többek közt a The Artnewspaper

Az Art Not Genocide Alliance (ANGA) néven ismert csoport által a hét elején kiadott levelet eddig több mint 14 500-an írták alá, köztük a tavalyi Turner-díjas Jesse Darling, valamint más művészek, például Joanna Piotrowska, Nan Goldin, Michael Rakowitz és Leila Sansour. Az ANGA szerint ez „művészek, kurátorok, írók és kulturális dolgozók nemzetközi összefogása, akik mind Izrael kizárását szorgalmazzák a Velencei Biennáléról”.

Február 27-én kiadott közleményében, amelynek címe „Nem az intoleranciára. Igen Izraelre”, Sangiuliano elítélte a tiltakozó levelet, „szégyenletesnek” nevezte, és hozzátette: „Legmélyebb szolidaritásom Izrael állam valamint művészei és minden polgára mellett. A Velencei Biennálé mindig a szabadság, a találkozás és a párbeszéd tere volt és lesz, nem pedig a cenzúráé és az intoleranciáé. A kultúra híd az emberek és nemzetek között, nem pedig válaszfal.”

Gennaro Sangiuliano, Fotó: wikipedia

Az ANGA szövetség online közleményben válaszolt: „A kultúra nem lehet »híd az emberek és nemzetek között« akkor, amikor az egyik nemzet részt vesz egy másik felszámolásában… A gondolatszabadság és a kreatív véleménynyilvánítás csak akkor kerül veszélybe, ha a művészek elfordulnak a valóságtól.”

Az ANGA levél olyan történelmi precedensekre hivatkozik, amikor más országokat kitiltottak a Velencei Biennáléból, köztük Dél-Afrikát 1968 és 1993 között az apartheid politikája miatt.

Az ANGA levele hozzáteszi, hogy Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója nyomán „a Biennále és főkurátora számos nyilatkozatot adott ki az ukrán nép önrendelkezéshez, szabadsághoz és emberiességhez való jogának támogatására”. Azzal vádolják a Biennálét, hogy ezzel szemben most hallgat Izrael palesztinokkal szembeni atrocitásairól”.

A Velencei Biennálé szervezői nem reagáltak a kommentárra.

Izralet idén Ruth Patir képviseli; Termékenységi Pavilon című projektje a kortárs anyaságra fókuszál; a pavilon kurátorai Mira Lapidot és Tamar Margalit.