Hirdetés
Hirdetés
— 2022. december 16.

Először lesz latin-amerikai kurátora a Velencei Biennálénak

A brazil Adriano Pedrosa lesz a kurátora a következő, 2024-ben megrendezendő Velencei Képzőművészeti Biennálénak.

A sorrendben 60. képzőművészeti biennálé főkurátoráról szóló döntés azt jelenti, hogy először lesz Latin-Amerikából érkdező kurátora a világ legismertebb kortárs képzőművészeti eseményének. Adriano Pedrosa a köszönetnyilvánítás és a megtiszteltetés hangsúlyozása mellett azt is megjegyezte, hogy a dél félgömbről most érkezik először kurátor a Velencei Biennále élére.

Adriano Pedrosa. Forrás: Labiennale.org

Az 57 éves Adriano Pedrosa jelenleg hazájában a MASP (Museu de Arte de São Paulo) igazgatója. A Velencei Biennále közleménye kiemeli, hogy ezt megelőzően a 24. és 27. São Paulo-i biennále társkurátora volt 1998-ban, illetve 2006-ban, dolgozott Brazília több fontos intézményében és művészeti eseményének vezetésében, valamint a 12. Isztambuli Biennále társkurátora is volt, 2012-ben. A MASP-ban számos nagy egyéni kiállítás és átfogó, történeti kiállítás fűződik a nevéhez. Pedrosa az Egyesült Államok-beli, rangos Bard College kurátori díjának jövő évi várományosa is.

A The New York Times megemlíti, hogy nagy, átfogó jellegű kiállításai közül a 2014-es Mestizo Histories a portugál gyarmati portréművészet, az absztrakció és az antropológia képiségét vegyítve mutatta meg rassz és hiererchia összefüggéseit a 16. századtól máig. A Jair Bolsonaro megválasztásának napjaiban megnyílt, 2018-as Afro-Atlantic Histories pedig az afrikai diaszpóra sorsáról beszélt abban a Brazíliában, amely az utolsó olyan ország volt az amerikai kontinensen, amely megszüntette a rabszolgaság intézményét.

A 2024-es Velencei Biennále április 20. és november 24. között lesz majd látható. Az idei kiadás, amelynek kurátora Cecilia Alemani volt, november 27-én ért véget és több mint 800 ezer látogatót vonzott.