Hirdetés
Hirdetés
— 2024. február 27.

Művészek a Velencei Biennálé izraeli pavilonja ellen

Több ezer művész írta alá azt a levelet, melyben arra kérik a Velencei Biennálé szervezőit, hogy idén zárják ki a „népirtó Izrael” nemzeti pavilonjának kiállítását a seregszemléről – ne legyen Halál Velencében felkiáltással.

„No Death in Venice. No business as usual.”  Ezekkel a mondatokkal zárul az a nyílt levél, melyet az ANGA (Art Not Genocide Alliance) fogalmazott és a biennálé jelenlegi és korábbi résztvevői közül egyaránt sokan aláírtak, köztük Turner-díjasok és egyéb elismert művészek, kurátorok – adta hírül az Artnews.

A nyílt levél beérkeztekor – melyben Izrael katonai akcióját népirtásnak nevezték – Gázában az elhunytak száma megközelítette a 30 ezret. Az aláírók tűzszünetre szólítanak fel, s a levélben azt hangsúlyozzák, hogy a biennálé nem nyújthat platformot egy olyan állam számára, mely folyamatos atrocitásokat követ el a palesztin nép ellen.

„A művészet nem légüres térben történik, és nem lépheti túl a valóságot. Az eufemizmusok nem törölhetik el az erőszakos igazságokat. Minden olyan munka, amely hivatalosan képviseli Izrael államot, a népirtó politikáját támogatja” – áll a levélben.

Velence, Giardini, 2019. Fotó: Giuseppe Cottini, AFP

Emellett a levél megfogalmazói azt is állítják, hogy a Biennálé „kettős mércét” alkalmaz, mivel Ukrajna mellett szót emelt miután 2022-ben Oroszország megszállta, ám eközben nem nyilatkozott Gázával kapcsolatban. (Oroszország nem vett részt a 2022-es biennálén, és idén sem lesz pavilonja.)

A Velencei Biennálé szóvivője egyelőre nem kommentálta a levelet.

Izrael pavilonja a Giardini nagy forgalmú központi részén található; az országot idén Ruth Patir képviseli. Októberben Patir, valamint Mira Lapidot és Tamar Margalit kurátorok azt nyiltakozták, hogy megdöbbentek és megrémültek a Hamász-támadástól, majd hozzátették: „hatalmas bánatunkat fokozza a Gázában kiéleződő humanitárius válság miatti mélységes aggodalom.”

Eközben Faisal Saleh, az amerikai Palesztina Múzeum igazgatója, aki az aláírók közt is szerepelt, elmondta, hogy míg a 2022-es Velencei Biennálé idején hivatalos kiállításuk volt, az idei bemutatóra tett javaslatát elutasították. Lesz azonban egy olyan szatelit-esemény, amelyen palesztin művészek is részt vesznek, de nem az intézmény szervezésében.

Saleh mellett mások is felszólaltak Palesztináért: Nan Goldin fotós, aki nyilvánosan lemondott egy New York Times projektet, azt állítva, hogy a kiadvány „bűnrészességet vállal Izraellel”; Mike Parr, akit állítólag az ausztrál galeristája utasított el, mert olyan performanszt szervezett, amelyben szó volt Izraelről és Palesztináról; valamint David Velasco, akit az Artforum szerkesztői posztjáról bocsátottak el, miután a kiadványban megjelentetett egy nyílt levelet, melyben művészek tűzszünetre szólítottak fel.

Jesse Darling, a tavalyi Turner-díj nyertese is aláírta a levelet, továbbá Carolina Caycedo, Meriem Bennani, Naeem Mohaiemen, Frieda Toranzo Jaeger, Evan Ifekoya, Lydia Ourahmane és Katja Novitskova.​