Hirdetés
Hirdetés
— 2024. február 15.

Ölelés – A mű heti ajánlója

A létezés tűnékenységére gyógyír lehet az emberi kapcsolatokra való koncentráció, s még a történelem formálhatóságára is van remény.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Centrális Galéria – Blinken OSA Archivum  /// Drágám, ölelj át!

A FinnAgora, a Blinken OSA Archivum és az AV-arkki finn médiaművészeti központ együttműködésében, a Finn Filmnapok keretében megvalósuló audiovizuális tárlat hét kortárs finn művész hat munkáján keresztül járja körül a filmfesztivál idei tematikáját, az emberi kapcsolatok témakörét.

2024. február 18-ig


Deák Erika Galéria /// Alexander Tinei: Black on White

Alexander Tinei, a Moldovában született művész,„alakjai teli vannak titkokkal, hiszen a kompozíciók mellőznek mindenféle magyarázatot, és nem azért, mert figurái történet nélküliek volnának, hanem azért, mert ők valójában zárványok, akik, mint egy időkapszula, őrzik saját történetüket.  Ezek világba kivetett, magányos figurák, legtöbbször fiatal férfiak, akik nemcsak elszigeteltségüket, de jelen világunk individualizálódását is tematizálják.
 
A művész rajzai, mint előző festmény vagy litográfia sorozatai, az emberi létezés tünékenységéről, a létezési legfontosabb pillanatairól szólnak. Ezek a rajzok is az idő és a test viszonyát analizálják, azt, hogy a korpusz col tempo miképpen destruálódik vagy éppen válik semmissé. A törékeny, de mégis biztos vonalvezetés, a satírozások, az üres felületek, a hiányok mind-mind az emberi tünékenységéről tudósítanak.”
 

2024. március 14-ig


Budapest Galéria ///  DePART Collective: Ha mindenki meghallaná – A holnap ellenállásának roma archívuma

„A nemzetközi művészekből álló DePART alkotócsoport a romák elleni 2. világháborús népirtást fókuszba állító kiállítása és a hozzá kapcsolódó programok a következő kérdésekre keresik a választ.
Hogyan állíthatunk emléket olyan embereknek, akikről szinte alig tudunk valamit?
Hogy telhetnek ki és válhatnak jelenvalóvá az eltörölt, elfeledett életek?
Miként hat jelenünkre a múlt ismerete és az emlékezés feladatának továbbvitele?
Hogyan tudunk közösen hatni a történelemre, formálni azt és milyen jövőt tesz mindez lehetővé?”

2024. április 7-ig



Művészetek Háza – Dubniczay-palota D2 /// Attalai

„Attalai Gábor az 1960-as évek elején fellépő magyarországi művésznemzedék legfontosabb művészei közé tartozik. Pályája elején, miután 1958-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, a Zuglói Körhöz is lazán kapcsolódva, a Párizsi Iskolához is köthető absztrakt festményeket alkotott, mindemellett igen korán a magyarországi textilművészet egyik kulcsfigurájává vált: 1968-ban megszervezte az Ernst Múzeumban a Textil falikép ’68 című kiállítást. Filcplasztikái, tértextiljei gyakran népművészeti hagyományokat is idézve kapcsolódtak a minimal art nemzetközi vonulataihoz. Az 1960-as évek második felében Attalai szembesült a művészet „elanyagtalanodásának” jelenségével, egyre fontosabbá vált a „hivatalos” textilművészetével párhuzamos, politikai utalásokkal is telített konceptuális tevékenysége. A body arthoz, a land arthoz, a mail-arthoz és a projektművészethez köthető alkotásokat, environmenteket, fotóműveket, kollázsokat, szövegműveket és ún. „red-y made”- eket alkotott. A Dubniczay-palotában látható kiállítás és a hozzá kapcsolódó kiadvány elsősorban Attalai konceptuális műveiből mutat be válogatást.”

2024. április 28-ig


Hegyvidék Galéria /// Szirmay Zsnett: Soundweaving

„A Soundweaving Szirmay Zsanett textilművész interdiszciplináris, integratív projektje, melynek lényege a lyukkártyás-zengőfésűs zenelejátszóra átírt tradicionális textilminta és annak hangi leképzése. A transzformáció során a magyar népi keresztszemes minták, az iszlám szőnyegminták és japán motívumok lézervágott textilekké, a textilmotívumok pedig dallammá alakulnak. A Soundweaving egyszerre hat több érzékszervre és interakcióra invitál. A műfaji határokat feszegető textil- és hanginstalláció négy kontinens dallam- és motívumvilágát jeleníti meg.” A Műértő 2015-ben készített interjút a Hangöltés projekt résztvevőivel.

2024. március 13-ig


+1 új helyszín

Amikor Galéria /// Percz János: Határátlépések

A Pozsonyi úti Amikor Galéria eddig antikvitás és vintage lakberendezési üzletként volt ismert, ám 2024. február 22-én egy Grand Opening keretében az újlipótvárosi művészeti galériák sorában debütál. Az új kiállítótérben elsőként Határátlépés / Kiállítás Percz János (1920-2000) a magyar Giacometti életművéből címmel nyílik tárlat, ami a galériatulajdonos, Molnár Viktor gyűjteménéyből válogat.

2024. március 28-ig

Borítókép: Alexander Tinei: Kiss