Hirdetés
Hirdetés
— 2024. február 7.

Korrupció miatt letartóztatták a szaúd-arábiai AlUla kulturális projekt vezetőjét

Letartóztatták és őrizetbe vették a szaúdi régészeti lelőhely gazdasági és turisztikai fejlesztéséért felelős AlUla Királyi Bizottság (RCU) vezérigazgatóját, mert a gyanú szerint hivatali hatalommal való visszaélés és pénzmosás bűncselekményeiben vett részt. Ezen felül Amr bin Saleh Abdulrahman Al Madani-t pénzmosással is vádolják.

A szaúdi kormány által vezetett Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság (Nazaha) közleménye szerint Amr bin Saleh Abdulrahman Al Madani „illegálisan jutott szerződésekhez”, amelyek egy részben az ő tulajdonában lévő vállalatnak kedveztek, és két rokona által lebonyolított tiltott tranzakciók révén szerzett nyereséget – írta a Hyperallergic.

Mohammed bin Salman herceg
Fotó: Valentina Di Liscia

Al Madanit a bizottság 2017-es létrehozásakor nevezték ki vezérigazgatónak. A Szaúd-Arábia északnyugati részén, Medina tartományban található AlUla, egy ősi sivatagi város és civilizáció helyszíne, RCU általi fejlesztése egyike a Mohammed bin Szalmán szaúdi herceg Vision 2030 elnevezésű kulturális projektjének. A 2016-ban bejelentett átfogó nemzetközi projekt deklarált célja a királyság olajkészletekre való támaszkodásán túl a társadalmi-gazdasági és kulturális sokszínűség előmozdítása.

Bár az RCU tervét, hogy az AlUla-t régészeti és kulturális turisztikai látványossággá fejlessze, a helyi gazdaság és a globális közönség számára egyaránt lehetőségként hirdették meg, a kritikusok bin Szalmánnak a szaúdi művészeti és kulturális szcénába történő beruházásait a tekintélyelvű és regresszív rezsimje „művészeti mosdatásának” értékelték.

A Reprieve emberi jogi szervezet 2023-as jelentése szerint Szaúd-Arábiában 2015 és 2022 között, amikor bin Szalman védelmi miniszter volt, míg apja, Szalman bin Abdulaziz király a miniszterelnök, az államilag engedélyezett kivégzések 82 százalékkal ugrottak meg. Ez több művészt és különböző művészeti intézményeket is arra késztetett, hogy átértékeljék az országgal való kapcsolatukat.

Miközben az AlUla tervei tovább fejlődtek, Al Madani állítólag összesen 55,1 millió dollár értékben kötött szerződést a királyság fenntartható energiakutatási ágazata és a részben az ő tulajdonában lévő Nemzeti Tehetségek Társasága között. 

Al Madanit azzal is vádolták, hogy közvetlenül hasznot húzott a projektekből a vállalatnál foglalkoztatott két családtagja pénzátutalásain keresztül, akiket a jelentések szerint szintén letartóztattak. A volt vezérigazgató azóta is előzetes letartóztatásban van, és vádemelésre vár, helyét Abeer Al Akel vette át.

Borítókép: Maraya Koncertterem, Al Ula, Szaúd-Arábia. Fotó: Michael Runkel / Robert Harding RF / robertharding via AFP