Hirdetés
Hirdetés
— 2022. szeptember 6.

Még sosem foglaltak le annyi műtárgyat a Met-ben, mint most

Huszonhét tárgyat, összesen 11 millió dollár értékben foglalt le a hatóság New York-ban, a Metropolitan múzeumban. A gyanú szerint illegális kereskedelemből származó műkincsekről van szó.

A hatóságok több, illegális műkincskereskedelemmel foglalkozó keresetet egyesítettek és ennek keretében foglalták le a tárgyakat – ez a mostani akció a legnagyobb ilyen jellegű hatósági intézkedést jelenti a Met történetében. Maga az akció még júliusban történt, de a sajtó csak most számolt be róla. Zömmel antik görög és római kori tárgyakról van szó, amelyek a mai Görögország, Olaszország és Egyiptom területéről származnak, írja beszámolójában az Artnews. A lefoglalt értékek között akadnak időszámításunk előtt 200-ból származó tárgyak, de 6. századi hindu szobrok is. A lap szerint mindez összefüggésben állhat azzal a folyamattal, amelynek során egyre nagyobb nyomás nehezedik a világ nagy múzeumaira, hogy a gyűjteményükbe tisztázatlan vagy nem egészen tisztázott módon került tárgyakat visszajuttassák a származási helyükre.

A Met-tel szembeni mostani akcióról és annak kontextusáról a független oknyomzó újságírói szervezet, az ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) írt részletesen. Megjegyzik, hogy a hatóságok 2017 óta gyűjtik a Met-tel szembeni, különböző országokból származó kereseteket, de ezekből az utóbbi időben egyre több lett, csak 2021-ben hat kereset érkezett gyaníthatóan illegális kereskedésből származó tárgyakkal kapcsolatban. Legutóbb például Kambodzsa kormányzata jelentkezett be szerintük rablásból származó, az országból illegális úton kikerült tárgyakért.

A Met szóvivője kijelentette, segítik a hatóságok munkáját, és egyben jelezte, a múzeum alapos kutatásokat folytat a gyűjteménybe kerülő tárgyak eredetének pontos feltárását illetően, a szabályozásuk pedig az elmúlt 20 évben sokat szigorodott.

A történtek több oldalról is megtépázhatják a Met reputációját. Részben, mert a pénzügyi támogatásuk egy része New York városától származik, másrészt azért, mert olyan magánszemélyektől is kaptak adományokat, akiknek a neve éppen az illegális kereskedéssel kapcsolatban merült most fel. Az ICIJ Michael Steinhardt milliárdos támogató esetét hozza fel, akitől összesen 70 millió dollár értékű, gyanús tranzakciókból származó tárgyat koboztak el. A Met tőle érkezett három műtárgyát is lefoglalták a hatóságok tavaly. A Met alapossága is megkérdőjelezhető bizonyos ügyekben: 2019-ben például annak ellenére vásárolt meg a múzeum egy egyiptomi szakorfágot, hogy annak eredetével kapcsolatban figyelmeztető jelzéseket is kaptak. Mint kiderült, lopott műkincsről volt szó.

Borítókép: A Met görög csarnoka. Fotó: Phil Roeder / Flickr