Hirdetés
Hirdetés
— 2024. február 6.

Győztek a sztrájkolók a Pompidou-ban

Három hónapos sztrájk után a párizsi Centre Pompidou dolgozói komoly győzelmet könyvelhettek el: az ősztől esedékes ötéves renoválás alatt is biztosítva lesz a megélhetésük.

A  kortárs művészeti múzeum jövőre bezár, hogy ötéves nagyszabású felújításon essen át. A Renzo Piano és Richard Rogers által 1977-ben befejezett épület, az öregedés látható jeleit mutatja, mivel a megnyitás óta nem végeztek rajta jelentős felújításokat. Mivel az újranyitás 2030-ban várható, az adminisztrációs, a gyűjtemény gondozási és a biztonsági feladatokat ellátó dolgozók – mintegy 1000 alkalmazott – attól tartottak, hogy munkahelyük veszélybe kerülhet.

Novemberben a szakszervezetek levelet írtak a francia kulturális minisztériumnak, amelyben elítélték az átláthatóság hiányát azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatnak a dolgozók, ha a Pompidou idén ősszel megkezdi a fokozatos bezárást. A dolgozókat az is aggasztotta, hogy igazgatójuk, Laurent Le Bon a világ különböző kulturális intézményeibe utazott, hogy reklámozza a múzeum gyűjteményét, és jövedelmező kölcsönügyleteket szervezzen, amelyek segítenek majd finanszírozni az újranyitást. „LeBon három jolly jokerrel szeli át a bolygót: Henri Matisse, Constantin Brancusi és Vaszilij Kandinszkij. Nagy nevekkel dobálózik kontextus nélkül – ez nem művészettörténeti komolyságú ajánlattétel, ez maga a munkánk figyelmen kívül hagyása” – nyilatkozta egy kurátor a Le Monde-nak.

Fotó: Eric Broncard / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Végül Le Bon, valamint a CFDT és a FO – Franciország második és harmadik legynagyobb dolgozói szakszervezete – képviselői egyetértési nyilatkozatot írtak alá. A múzeum és a minisztérium ígéretet tett arra, hogy a tervezett bezárás idejére garantálja a dolgozók munkahelyét, de fenntartotta annak a jogát, hogy a dolgozókat más munkakörökbe helyezhesse át. A múzeum egyes tevékenységeit ideiglenesen átszervezik, a könyvtárat a Lumière-épületbe költöztetik, és egy lehetséges partnerség keretében a múzeum kiállítási programjait a Grand Palais-ba költöztetik.

A sztrájkban résztvevő három másik szakszervezet, a CGT, a Sud és az Unsa nem volt jelen a tárgyaláson (az öt szervezet együtt teszi ki az ország dolgozóinak teljes érdekképviseletét), ezért jelenleg nem tagjai a megfigyelőbizottságnak, amely évente háromszor fog összeülni, hogy megbizonyosodjon a kötelezettségvállalások betartásáról – számolt be az eseményekről az Artnet.

Franciaország új kulturális minisztere, Rachida Dati döntő szerepet játszott abban, hogy a patthelyzet véget ért. „Amint megérkeztem a kulturális minisztériumba, azonnal véget akartam vetni ennek a szituációnak” – írta Dati az X-en. „Száz nap sztrájk példátlan a Centre Pompidou történetében. Szeretnék köszönetet mondani a személyzetnek és a vezetőségnek a felelősségteljes szellemükért”.

Eközben párhuzamosan fenn áll az sokak szemében ellentmondásos és átláthatatlan együttműködés az Al-Ula sivatagi régióban épülő új szabadtéri múzeummal. A Pompidou-t, mint kulcsfontosságú partnert ők választották a fejlesztéshez, hogy XXI. századi művészet térségi, illetve nemzetközi központját hozzák létre.

Borítókép: Eric Broncard / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP