Hirdetés
Hirdetés
— 2022. június 8.

Teremőrei műveit is kiállítja a Met

Az intézmény saját alkalmazottainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Metropolitan Művészeti Múzeumban New Yorkban. A június 6-tól két hétig látogatható tárlat tematikus egységekben mutatja be a különböző részlegek dolgozóinak munkáit.

Az 1935 óta tartó hagyomány szerint minden második évben megrendezik a dolgozók kiállítását a Met-ben (Metropolitan Museum of Art), de eddig csak a belső munkatársak számára volt látogatható. Idén viszont a nagyközönség is megtekintheti az összeállítást a múzeum egyik kisebb, eredetileg ókori görög szobrok számára fenntartott termében.

Metropolitan Művészeti Múzeum bejárata. Fotó: Wikimedia Commons

Az 1700 fős személyzetből ezúttal több mint 450 alkalmazott, többek között biztonsági őrök, technikusok, könyvtárosok, restaurátorok, marketingesek, jogászok, múzeumpedagógusok és önkéntesek járultak hozzá munkájukkal az Art Work: Artists Working at The Met című kiállításhoz. 

Daniel Kershaw, a múzeum egyik kurátora, aki több mint 20 éve szervezi a dolgozók kiállítását, a Hyperallergicnek nyilatkozva elmondta, hogy minden beérkezett műalkotás szerepelni szokott a tárlaton, amelyet az alkalmazottak a munkaidejükön felül, túlórában rendeznek be. A változatos témákban és médiumokban készült munkák – rajzok, festmények, textilek, plasztikák, digitális alkotások – kiadnak egy-egy ívet, amelyet Kershaw a kiállítás motívumaiként használ fel. Az elmúlt időszakban azt is megfigyelhette, hogyan változik az alkotók érdeklődési köre. A korábbi évekhez képest például kevesebb meztelenséget észlelt az idei alkotásokon. „A szex idén nagyon visszaesett” – mondta Kershaw, aki szerint ennek a koronavírus-járvány lehetett az oka.

Európai szobrok a New York-i Met-ben. Fotó: Wikimedia Commons

A kiállításon szereplő alkotók egy része professzionális művész. Ők azért vállalnak a Met-ben különböző munkákat, hogy anyagilag biztosabb lábakon álljanak. Mások viszont csupán hobbiból, szabadidejükben alkotnak. De ezek közt a munkák közt is sok olyan van, amely mögött komolyabb koncepció, társadalmilag elkötelezett irányultság fedezhető fel.

A kiállításon szereplők elmondása szerint az egyik legfurcsább élmény a falra ragasztott műtárgycímkéken látni egymás neveit, ráadásul egy-egy meglepően jó mű mellett. De vannak olyanok is – például a restaurátorok –, akiknek technikailag segítette a munkáját, hogy alkotóként, adott esetben olajképek festőiként is megjelenhettek a múzeumban. A világ egyik legnagyobb művészeti intézményének dolgozói közül sokan nem dicsekednek a művészi ambícióikkal, mivel úgy érzik, munkáik nagyon távol vannak azoktól az alkotásoktól, amelyeket a múzeumban nap mint nap látnak. Ezt most idén először a nagyobb közönség is megítélheti.

Borítókép: Amerikai szobrok a Met egyik belső udvarában. Fotó: Wikimedia Commons.