Hirdetés
Hirdetés
— 2024. január 24.

Megrongálták, majd eltávolították a grúziai Sztálin-ikont

Festékkel fröcskölték le a tbiliszi Szentháromság-székesegyházban található meghökkentő alkotást, melyen a moszkvai Szent Matrona látnok és gyógyító megáldja a szovjet diktátort.

A Sztálint megáldó orosz szentet ábrázoló ikon feszültséget okozott Grúziában, a milliók halálát okozó szovjet diktátor szülőhelyén. Tovább élesítette az ellentéteket a jobboldali fundamentalisták és az országot kormányzó Grúz Álom párt, valamint az ország európai uniós csatlakozását sürgető aktivisták között.

Még január 9-én fröcskölték le kék festékkel az üveggel borított ikont, melynek a tbiliszi Szentháromság-székesegyházban való leledzéséről a szélesebb nyilvánosság csak azután szerzett tudomást, hogy január 6-án, a grúziai és oroszországi ortodox keresztények szentestéjén egy disszidens pap posztolt róla a Facebookon. Ilja Csigladze érsek a közösségi médiában hívta fel a figyelmet a már hónapok óta a székesegyház egyik sarkában lévő ikonra, és kifejtette, hogy a szovjet diktátor képének jelenléte 

„támogatja a grúz egyházon belüli hazugságok terjesztését, melyek szerint a véres, istentelen zsarnok, Sztálin mélyen hívő ortodox keresztény lett volna, aki a szentek tanításai szerint cselekedett”.

Másnap, január 10-én tüntetők, köztük a meleg büszkeség-felvonulások megtámadásáról ismert szélsőjobboldali Alt Info mozgalom vezetői körülvették Nata Peradze, EU-párti aktivista otthonát, aki magára vállalta az ikon befestékezését, melynek eltávolítása érdekében egyben közösségi médiakampányt is folytat. A grúz rendőrség huliganizmus miatt indított nyomozást. „Úgy éreztem, hogy tennem kell valamit, nem fogok Sztálin terrorjáról beszélni, mindenki tud róla, de a családom mindkét oldalon szenvedett, és rokonok tűntek el” – nyilatkozta a BBC-nek.

Sztálin 1879-ben született Joszif Visszarionovics Dzsugasvili néven a grúziai Goriban, és egy tbiliszi ortodox szemináriumban eredetileg papnak tanult, innen kezdte meg útját a meggyőződéses bolsevizmus és a hatalom felé. A szeminárium épületét később művészeti múzeummá alakították.

The icon showing Soviet dictator Stalin being blessed by St Matrona of Moscow was donated to the Holy Trinity (Sameba) Cathedral a few months ago © Reuters

Moszkvai Matrona, az ikonon ábrázolt orosz ortodox szent egy vak nő volt, aki hagiográfiája szerint szem nélkül született és 1952-ben halt meg. Az 1990-es években, szentté avatása után vált népszerűvé, ekkoriban ereklyéi tömeges tisztelői tábort kezdtek vonazni egykori moszkvai kolostorába. A legenda szerint Sztálin akkor találkozott a szenttel, amikor Moszkvát a nácik fenyegették a második világháborúban.

Korábban már egy másik, a Matronát és Sztálint ábrázoló ikon is botrányt kavart, amikor 2008-ban egy szentpétervári templomban akasztották ki, így hamarosan el is távolították

A grúz ortodox egyház több egymásnak ellentmondó nyilatkozatot adott ki az ikonnal kapcsolatban, amelyet először megtisztítottak a festéktől, és a katedrális egy láthatóbb helyére helyezték át. Később az egyházi vezetők visszaküldték az ikont, hogy pontosabban mutassa be a találkozót, melyről immár a grúz egyház szerint sem maradt fenn minden kétséget kizáró bizonyíték.

A grúziai totalitárius múlt feltárását és elemzését célzó Szovjet Múltkutató Laboratórium (Sovlab) szerint

a szovjet diktátor rehabilitációja felgyorsult Putyin Oroszországában, amit Moszkva információs hadviselésként használ fel a grúz közvélemény befolyásolására.

A Sovlab nyomon követte, hogy az elmúlt évtizedben 12 új Sztálin-szobor jelent meg Grúzia-szerte.