Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 18.

Több mint 1 millió dollárért kelt el Lady Diana fekete bárányos pulóvere

Rekordot döntött a Sotheby’s-nél a néhai walesi hercegnő piros kötött pulóvere, melyen a fehér bárányok közt ott díszeleg egy fekete.

Bőven 50 és 80 ezer dollár közötti becsértéke fölött: 1,14 millió dollárért (410 millió forint) kelt el Lady Diana piros pulóvere a Sotheby’s augusztus 31-én – Diana halálának 26. évfordulóján – megnyitott és szeptember 15-én zárult online árverésén. A piros alapon fehér nyájban egy fekete bárányt ábrázoló gyapjúpulóver összhangban volt a hercegnő attitűdjével, mellyel az angol királyi családban elvárt merevségét igyekezett megreformálni. A ruhadarab a Sotheby’s Divatikonok elnevezésű online aukciójának vezető tétele volt.

Fotó: Sotheby’s

A pulóver végső összege nemcsak a becsült érték felső határát haladta meg többszörösen, hanem messze túlszárnyalta az egykori walesi hercegnő által viselt, aukcióra került ruhadarabok korábbi rekordját. Az összeg eddig 604 800 dollár volt egy Victor Edelstein által tervezett mélylila pánt nélküli ruháért, amelyet januárban szintén a Sotheby’s adott el. Ez a tétel is megsokszorozta az előzetesen elvárt összeget.

Diana a nagy nyilvánosság előtt 1981 júniusában egy lóversenyen viselte a pulóvert, nem sokkal azután, hogy Károly herceggel bejelentették az eljegyzésüket.

Képernyőfotó az angol királyi család Youtube csatornájáról.

A korabeli sajtótudósításokban megjelent fotók életre szóló reklámot jelentettek az akkor kétéves cég számára, ahonnan a pulóver származott. A kötött ruhadarabot Sally Muir és Joanna Osborne brit tervezők készítették a saját Warm & Wonderful márkájuk számára, mely akkoriban egy kisvállalkozás volt. Ám Dianának köszönhetően a cég népszerűsége „sztratoszférikus” magasságokba jutott – az Artnews beszámolója szerint. A dizájn annyira népszerű volt, hogy az amerikai Rowing Blazers ruhamárka 2020-ban újra kiadta a pamut változatát. A pulóver a The Crown című sorozatban is szerepelt.

Talán a tévéműsornak is köszönhető, hogy a Diana által viselt tárgyak iránti érdeklődés az egekbe szökött. Az év elején egy ritka, ametiszt-gyémánt, Attallah-keresztnek nevezett nyakláncot árverezett a Sotheby’s. A különleges ékszert, amelyet Diana viselt egy jótékonysági rendezvényen 1987 októberében, egy Kim Kardashiant képviselő licitáló vitte el közel 200 ezer dolláros, (72 millió forint) áron.