Hirdetés
Hirdetés
— 2024. január 18.

Lemondott a pozsonyi Kunsthalle igazgatója, miután a kormány „gyermekvédelem”-re hivatkozva visszavonta az idénre ígért támogatást

Lemondott hétfőn a Kunsthalle Bratislava igazgatója, Jen Kratocvhil, miután a Kulturális Minisztérium visszavonta az intézmény 2024-es művészeti és oktatási programjának finanszírozását azzal az indokkal, hogy azok veszélyeztetnék a szlovák gyerekeket.

A magyarországihoz kísértetiesen hasonló folyamatok zajlanak a szlovák kultúrpolitikában is: a pozsonyi Kunsthalle közösségi oldalain osztotta meg a hírt, hogy visszaadta megbízatását az intézményt igazgató Jen Kratocvhil, mert a kormány „gyermekvédelem”-re hivatkozva nem folyósítja az intézmény programjaihoz szükséges pénzt.

A Szolvákiában tavaly ősszel lezajlott választások után a nacionalista-populista Robert Ficó minisztelnökségével állt fel az új kormány. A mostani hír a kulturális minisztérium jobboldali elmozdulását követi, mely közölte azt is, hogy visszafogják az LMBTQ-t támogató szervezetek finanszírozását.

„Ott tartunk, hogy tapasztalt, elismert szakemberek, tudósok, művészek, pedagógusok, kurátorok és kulturális munkások olyan értékeket terjesztenek, amelyek »veszélybe sodorják a szlovákiai gyerekek jövőjét«” – írta a Kunsthalle Bratislava. A Jen Kratocvhil igazgató távozása miatt keletkezett űrt ideiglenesen Denisa Zlata gazdasági igazgató tölti be.

Az 1958-ban alapított, államilag finanszírozott Kunsthalle Bratislava a kortárs művészet befogadó, politikailag progresszív fókuszú népszerűsítéséről volt ismert. Mivel nincs állandó gyűjteménye, együttműködési formákra támaszkodik, gyakran a szomszédos intézményekkel együttműködve visz véghez projekteket. Határozottan támogatja az LMBTQ közösséget, több rendezvénynek ad otthont helyi szervezetek számára, és részt vett a Slovenská Tepláreň fesztiválon, amelyet a 2022-es halálos kimenetű lövöldözésre válaszul hívtak életre, mely a pozsonyi Zámocká utcai LMBTQ bár, a Tepláreň előtt történt.

Az incidens óta számtalan LMBTQ-ellenes kijelentést tett Martina Šimkovičová kulturális miniszter. „Az LMBTQ+ szervezetek többé nem fognak a kulturális minisztérium pénzén élősködni. A vezetésem alatt ezt biztosan nem engedélyezem” – írta Šimkovičová hivatalos Facebook-nyilatkozatában.

Šimkovičová hozzátette, hogy a minisztérium küldetését a „normalitáshoz való visszatérés” elősegítéseként képzeli el.

A tárca szerdán bejelentette, hogy a pozsonyi Kunsthalle ezentúl a Szlovák Nemzeti Galéria kezelésébe kerül.

Martina Šimkovičová kulturális miniszter

A pozsonyi Kunsthalle közleményében azt írta: „Aggasztanak bennünket a Kulturális Minisztérium jelenlegi lépései, és alapos okunk van aggódni e nemzeti intézmény függetlensége és szabadsága miatt. (…) Mindazonáltal továbbra is büszkén kiállunk a programunkban bemutatott, általunk hirdetett értékek mellett, és nagyra becsülünk mindenkit, akivel együttműködtünk, akárcsak minden látogatónkat és támogatónkat.”

A hírről az Artnews is beszámolt.