Hirdetés
Hirdetés
— 2022. május 30.

A Tate, a Guggenheim és a MoMA igazgatói elítélik a lengyel múzeumi vezető elmozdítását

Három nagy presztízsű múzeum vezetői személyesen állnak ki Jarosław Suchan, a łódźi múzeum igazgatójának érdekében, akivel áprilisban közölték a varsói kulturális minisztériumban, hiába sikeres és világszerte elismert az intézmény élén, mennie kell. A Guggenheim, a Tate és a MoMA vezetői a lengyel kulturális politika illetékeséhez írt leveleikben, illetve megszólalásaikban sokknak nevezik a történteket és tiltakoznak.

A Suchan mellett kiálló nagy, nemzetközi intézményvezetők szavait most a The Art Newspaper ismerteti. “Ez egy sokk a múzeumi közösség számára világszerte” – írja Richard Armstrong, a New York-i Solomon R. Guggenheim Museum igazgatója levelében, amelyet Piotr Glińskihez, a lengyel kulturális miniszterhelyetteshez intézett. Egyben leszögezi, kiváló szakmai kapcsolatokat ápoltak a lengyelországi Łódź múzeumával, és ebben kulcsszerepe volt Jarosław Suchannak, akivel a múzeum és a város egy egyre jelentősebb nemzetközi profilt épített föl.

Mint arról A mű is beszámolt, a 2006 óta a łódźi Muzeum Sztuki élén álló Jarosław Suchan mandátumát nem hosszabbítják meg. A döntést áprilisban közölte vele Gliński, akinek pro forma nem kell pályázatot kiírnia annak az intézménynek a vezetésére, amely az avantgárd egyedülállóan fontos térségi múzeuma és ehhez kapcsolódóan kiváló kortárs programot is visz.

Jarosław Suchan. Forrás: Centrum Sztuki Współczesnej ŁAŹNIA GDAŃSK / Youtube

Amellett, hogy a nemzetközi hírű szakembernek mennie kell, a helyére érkező Andrzej Biernacki személye messze nem megnyugtató a művészeti világ számára: semmiféle komolyabb intézményvezetői tapasztalattal nem rendelkezik, a legmesszebb menők lojalitást mutat viszont a varsói kormány és annak kulturális politikája irányában. Ez a politika pedig az utóbbi időben sorra cseréli le a progresszíven gondolkodó, a nemzetközi színtérrel együttműködő intézményvezetőket. Suchannak egyébként számos magyar múzeumi vezetővel és képzőművésszel is jó kapcsolata volt és van, többször járt Magyarországon és az ACAX Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda szervezésében előadást is tartott hazai szakembereknek.

Glenn D. Lowry, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) igazgatója is levélben fordult Glińskihez. Kitűnő tudósnak és széles körben elismert kollégának nevezi Suchant, aki “rengeteget tett azért, hogy a lengyel modern és kortárs művészet megkapja a megérdemelt nemzetközi elismertséget”.

Suchan a világ számos nagy múzeumával épített ki szoros szakmai együttműködéseket – ismerteti a lap -, partnerei között van a madridi Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía és a londoni Tate is. Ez utóbbi vezetője, Maria Balshaw nyilatkoztban ítélte el, hogy felmondtak Suchannak.

Richard Armstrong kitér a levelében az utóbbi időben elmozdított más lengyelországi intézményvezetők eseteire is. Mint ismeretes, a varsói Zachęta-ból Hanna Wróblewskának, a Nemzeti Múzeumból Agnieszka Morawińskának kellett mennie, a varsói Ujazdowski kortárs művészeti centrum vezetőjét, Małgorzata Ludwisiakot pedig egy egyértelműen szélsőjobboldali figurára, Piotr Bernatowiczra cserélték. Armstrong szerint ezek a változások a múzeumokat, művészeti intézményeket “ideológiai bábbá” silányítják.

A The Art Newspaper Suchant is idézi, aki szélesebb kontextusba helyezi a történteket: “Amivel most Lengyelországban szembesülünk, az nem helyi jelenség, hanem valami szélesebbe illeszkedik. Két tektonikus lemez ütközik jelenleg, az egyiket a neoliberális hegemónia hozta létre, a másikat a populista politika. Még azokban az országokban is veszélyes tendenciákat látni, ahol a demokrácia erősebb és mélyebb gyökerű.”

Borítókép: Jarosław Suchan, forrás: Centrum Sztuki Współczesnej ŁAŹNIA GDAŃSK / Youtube