Hirdetés
Hirdetés
— 2023. december 18.

Feltehetően plagizálás miatt kell távoznia Prosek Zoltánnak a Ferenczy Múzeumi Centrum éléről

December 14-től felmentette a munkáltató Prosek Zoltán intézményvezetőt a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatói teendői alól.

UPDATE: Cikkünk nyomán megérkeztek a szakmai szervezetek állásfoglalásai.

A szentendrei médiaközpont írta meg múlt pénteken, hogy a munkaadó önkormányzat köztestülete december 13-i ülésén megszüntette Prosek Zoltán jogviszonyát a Ferenczy Múzeumi Centrum élén. A hivatalos döntés szerint: 2024. január 31-én, közös megegyezéssel megszűnik Prosek Zoltán igazgatói munkaviszonya, a január végéig tartó átmeneti időszakban, az igazgatói poszt betöltéséig dr. Lauter Éva igazgatóhelyettest bízzák meg az intézmény vezetésével.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy 2023. november 23-án Szentendre Város őszi közmeghallgatásán Zarubay Bence felszólaló konkrét példákkal alátámasztva állította, hogy a múzeum igazgatójának 2020-as a kinevezése egy olyan pályázati anyagon alapszik, melyben a pályázó feltűnően sok helyen alkalmaz „szerző és hivatkozás, valamint idézőjelek nélküli idézeteket, kvázi a saját gondolataiként feltüntetve azokat”. Zarubay szerint „Prosek Zoltán ezen cselekedete kimeríti a Btk. 329/A. § szerinti szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények körében szabályozott bitorlás bűncselekményét, valamint a Szerzői jogról szóló Ptk. 1999. évi XXVI. törvény 12§ (1) megsértését.”

Prosek Zoltán a TV Szentendre, A Hét Embere című műsorában. Forrás: Youtube

Mindemellett a múzeum működését figyelő külső szakembereknek is több ízben feltűnt, hogy máshonnan vett „vendégszövegekkel” operál az igazgató, melyek általában egy-egy kattintással megtalálhatók az interneten. Miután a magyar nyelvű eredeti szövegek miatt probléma támadt, több lett az idegen nyelvű eredetiből vett idézet. Több tényszerű példa mellett, az éppen jelenleg futó, Az élet vendégei című kiállítás katalógusában is feltűnően sok jelöletlen – ezúttal már angolból származó – idézet van, melyek eredetije szintén elérhető az interneten. De Bíró Dávid márciusig tartó kiállításának rövid beharangozó szövege megírása sem jelentett sok fejtörést.

A múzeumot ismerők aggódnak az intézmény szakmai integritásáért és az ott folyó munka zavartalan folytatásáért.

A hétvégén az FMC oldaláról levették a legtöbb kérdéses szöveget. Prosek megbízatása eredetileg 2025. május 31-ig szólt volna.

Az intézményvezető művészettörténész 2006-tól a Paksi Képtár szakmai vezetőjeként, 2007-től vezetőjeként dolgozott, ahonnan hirtelen, és pontos indoklás nélkül 2018-ban ugyancsak közös megegyezéssel távozott.

Az eseményekkel kapcsolatban kérdéseket tettünk fel a Ferenczy Múzeumi Centrum sajtóosztályának és a magyar múzeumi szakma vezető testületeinek – az ICOM Magyarországnak és a Pulszky Társaságnak. Válaszaik következő cikkünkben olvashatók.