Hirdetés
Hirdetés
— 2023. november 1.

Elhunyt Aneta Szyłak kurátor

Hosszan tartó betegség után 64. életévében elhunyt Aneta Szyłak művészetszervező, író, kurátor, múzeumigazgató és tanár, a lengyel kulturális élet meghatározó alakja.

Aneta Szyłak író, tanár, teoretikus és kurátor, a Łźnia Kortárs Művészeti Központ szervezője és első igazgatója, valamint a gdański NOMUS – Új Művészeti Múzeum létrehozója és szervezője; a művészetkritikusok Nemzetközi Szövetsége, az AICA lengyel szekciójának alelnöke volt. A gdański kulturális élet fontos szereplője hosszú betegség után 2023. október 31-én halt meg.

Aneta Szyłak lengyel filológia szakon végzett a Gdański Egyetemen, szakmai pályafutását az 1980-as évek második felében kezdte Puckban, kortárs művészeti kiállításokat szervezett a Pucki Múzeum termeiben.

Fotó: Facebook

Rendkívül aktív és kreatív életet élt – emlékeznek rá Gdańsk városának hivatalos weboldalán. 2015 januárjáig ő vezette a gdański Wyspa Művészeti Intézetet, a Wyspa Progress Alapítvány alelnöke is volt.

2014-ben hozta létre az Alternatíva Alapítványt, amely a képzőművészet területén végzett művészeti, kutatási és kurátori munkát támogatja. A NOMUS létrehozásával kapcsolatos munkával 2015-től 2021-ig foglalkozott. Ő volt az alakulóban lévő múzeum fő szervezője, az intézmény névadója és első vezetője.

Számos ösztöndíjban és munkáját elismerő díjban részesült. 2006-ban a varsói székhelyű országos napilap, a Szolidaritás sajtóorgánumaként indult Gazeta Wyborcza a „Nagy formátumú emberek” díjával tüntette ki, melyet olyan, a közéletben fontos szerepet betöltő személyeknek ítélnek oda, akiknek „van bátorságuk, és ötleteikkel mindig néhány lépéssel mások előtt járnak.”

Magyarországon 2008 decemberében az Ernst Múzeumban adott elő a Producerek szemináriumon.